Manapság egy router sokkal komplexebb feladatokra is befogható, mint 10 évvel ezelőtt. Ez azonban komoly árral is járhat a sebezhetőségeket illetően.

2024.06.19. – Manapság már teljesen más szerepet töltenek be a routerek mint néhány éve. Korábban az is elegendő volt, ha megfelelő teljesítménnyel tudta irányítani a csomagokat az adott egység. Manapság azonban olyan extra funkciókkal is felvértezik ezeket, mint az USB merevlemezek kezelése vagy épp házi VPN szerver létrehozása. Egyre gyorsabbak az internetcsomagok is, így a gigabites, netán 2 gigabites kapcsolatok kezeléséhez már kellően erős hardverre van szükség. A mai routerek gyakorlatilag cuki kis házakba épített, többmagos mini PC-k, annak minden előnyével és hátrányával.

Az ASUS élen jár az otthoni routerekben is, rengeteg modellel megszórták a piacot az elmúlt években. Ha kell, akkor már 20 ezer forint alatt is hozzájuthatunk egy-egy példányhoz, de a 100 ezer forintos álomhatárt is vígan átléphetjük. Ahogy fentebb is említettük, a komplexebb hardver bizony bonyolultabb firmware-t és szoftvert kíván maga mellé. Ennek köszönhetően azonban jóval nagyobb eséllyel bukkanhatnak a szakértők valamilyen sebezhetőségre. Ezúttal egy extrém kritikus, 10-es skálán 9.8-as értékelést kapott lyukat foltozott be az ASUS csapata, több modell is érintett.

Azonnal frissíts, ha ilyen routered van

Asus routered

Asus AX88U router

A sebezhezőség remek táptalajt ad a kártevőknek és hackereknek. Gyakorlatilag pillanatok alatt átvehetik az uralmat a router és a teljes belső hálózat felett. Az alábbi routerek esetében érdemes azonnal frissíteni:

Modell A friss firmware letöltési helye
XT8 és XT8_V2 https://www.asus.com/uk/supportonly/asus%20zenwifi%20ax%20(xt8)/helpdesk_bios/
RT-AX88U https://www.asus.com/supportonly/RT-AX88U/helpdesk_bios/
RT-AX58U https://www.asus.com/supportonly/RT-AX58U/helpdesk_bios/
RT-AX57 https://www.asus.com/networking-iot-servers/wifi-routers/asus-wifi-routers/rt-ax57/helpdesk_bios
RT-AC86U https://www.asus.com/supportonly/RT-AC86U/helpdesk_bios/
RT-AC68U https://www.asus.com/supportonly/RT-AC68U/helpdesk_bios/

A fenti listában nem csak az érintett routereket találod meg, de a firmware letöltéséhez szükséges iránymutatást tartalmazó weboldalt és fájlokat is. Érdemes lehet minél előbb elvégezni a műveletet, hiszen könnyedén átvehetik az uralmat a hálózat felett a rosszakarók. Amennyiben a frissítés mellőzése mellett döntesz, akkor a DDNS, VPN, DMZ és Port Forward szolgáltatásokat érdemes lelőni. Ez azonban túl nagy ár lehet, így mindenképp a frissítést javasolja az ASUS gárdája is. A fenti firmware-ek egy másik, kevésbé súlyos sebezhetőséget is javítanak, így két legyet üthetsz egy csapásra.

Forrás: ArsTechnica

Ezt olvastad már?

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×