Hatalmas menetelést követően immáron az NVIDIA a világ legértékesebb vállalata – köszönhetően a generatív mesterséges intelligenciáknak.


Bódi Dániel

2024.06.19. – Az elmúlt években a Microsoft és az Apple versengett a világ legértékesebb vállalatának címéért, amit jellemzően az almás gyártó szokott nyerni. Év elején viszont az iPhone-ok iránti kereslet csökkenése miatt a cég becsült értéke is bezuhant, az adódó lehetőséget pedig a Microsoft az OpenAI-ba (ChatGPT) történő bevásárlásának köszönhetően tudott kihasználni, így egészen június 18-ig a redmondi óriás ülhetett a trónra.

A generatív mesterséges intelligenciák egyre kirobbanó piaca azonban nem csak a Windows, az Office-programok, valamint az Xbox fölött bábáskodó Microsoft számára hajtott fel busás vagyont. Az NVIDIA, amely a generatív AI-hoz is használt processzorok gyártásának 80 százalékáért tehető felelőssé szintén sokat keresett a technológiai fejlődéssel, aminek köszönhetően az elsősorban a videokártyáiról híres gyártó 2022-ben óriási menetelést követően hetedikként zárhatta a 2022-es esztendejét a legértékesebbek listáján.

2023-ban viszont még csak mérsékelt növekedést könyvelhettek el az NVIDIA részvényeinél, 2024-re azonban kilőtt az árfolyam, és nem csak az egyre gyengülő Apple-t, hanem a minap már a Microsoftot is előzte jobbról. Az NVIDIA így a 3,335 billió dolláros értékével olyan nagyvállalatokat előz, mint a Google, az Amazon, a Meta, a TSMC, illetve lejjebbről a Tesla, vagy a Tencent. És itt valószínűleg még nincs megállás, hiszen az AI-k piaca egyre meghatározóbbá kezd válni, aminek kiszolgálását az NVIDIA is nehezen bírja: a Reuters szerint akkora a kereslet a chipekre, amit már a gyártó is nehezen képes kiszolgálni.

Kép: Companies Market Cap

Ezt is olvasd el:

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×