Ebben a PlayStation-kalauzban megtalálod a Sony összes leányvállalatának fejlesztőjét és azokat a projekteket, amiken jelenleg dolgoznak.

Gábor János

2024.06.18. – Kik a PlayStation Studios fejlesztői és min dolgoznak éppen? Mindez nem kérdés többé, ha átbogarászod a PushSquare segítségével összeállított PlayStation-kalauzunkat, amiben a japán óriáscég összes játékkészítőjét felsoroljuk, a cikk születésének időpontjában éppen zajló projektjeikkel együtt. Fontos: a listánk PS Studios elsődleges fejlesztőcsapataira koncentrál, így ne keresd köztük a Sony által csak támogatott stúdiókat, amilyen például az XDEV, a Valkyrie Entertainment vagy a Nixxes! Mint azt bizonyára tudod, a Sony Japánban, Európában és Észak-Amerikában is több stúdiót foglalkoztat, PS-exkluzív játékok fejlesztésére, gyártására és támogatására. Ezek a csapatok jelenleg sem unatkoznak, sőt: többségük keze alatt jobban ég a munka, mint valaha. Ismerd meg röviden az egyes Sony fejlesztő stúdiókat és tudd meg, min dolgoznak éppen (2024. júniusában).

JAPÁN

Polyphony Digital

Az 1998-ban alapított, tokiói Polyphony Digital, eredetileg Polys Entertainment néven ismert, belsős fejlesztő egység, leginkább a Sony zászlóshajó versenyszimulációs franchise-ának, a Gran Turismo-nak a fejlesztéséről ismert. Jelenlegi projektek: a Gran Turismo 7 már elérhető PS5, illetve PS4 platformokra, és a Polyphony a játékhoz hosszú távú támogatást nyújt.

Team Asobi

A 2021-ben, Tokióban létrehozott Team Asobi a Japan Studio hamvaiból emelkedett fel: kezdetben belsős csoportként technológiai demókat és bevezető szoftvereket készített, például a The Playroom-ot. A cégnek a PSVR-ra fejlesztett Astro Bot Rescue Mission hozta meg az elismerést, és most leginkább a PS5 beépített játékáról, az Astro’s Playroomról ismert. Jelenlegi projektek: a Team Asobi jelenleg az Astro Bot, egy teljes hosszúságú 3D platformjáték fejlesztésén dolgozik, amelynek megjelenése 2024 szeptemberére várható.

EURÓPA

Firesprite

A 2013-ban Liverpoolban alapított Firesprite érdekes történettel rendelkezik: a Studio Liverpool fejlesztői hívták életre, miután az 2012-ben bezárt. Legismertebb címeik a The Persistence, a Sony támogatásával készült The Playroom és a The Playroom VR. Egyébként jelenleg ez a Sony legnagyobb brit stúdiója. Jelenlegi projektek: bármin is dolgoznak, jól titkolják, de a pletykák szerint egy horrorjátékot fejlesztenek, Project Heartbreak kódnév alatt. Úgy tudni, dolgoztak egy új Twisted Metal játékon is, de azt törölték.

Guerrilla Games

A 2000 alapított, amszterdami Guerrilla Games a Killzone franchise alkotója, amelyet Sony a Shellshock: ‘Nam 67 megjelenése után vásárolt meg 2005-ben. A holland stúdió a technológiai legekről ismert, leginkább a Horizon Zero Dawnnak köszönhetően, ami a saját Decima Engine motorjukon fut. Jelenlegi projektek: a Guerrilla jelenleg segíti a Studio Gobot a LEGO Horizon Adventures fejlesztésében, ami egy családbarát spin-off lesz és 2024-ben jelenik meg. Ezen kívül egy Horizon online kooperatív játékot és egy mobil spin-offot is készítenek – amellett, hogy csak idő kérdése, amíg belevágnak a Horizon 3-ba, ami tervezési fázisban van.

Housemarque

Az 1995-ben életre hívott, Helsinkiben működő Housemarque már több mint egy évtizede szorosan együttműködik a Sony-val. A finn stúdió az arcade-szerű akciójátékokra specializálódott; ilyen például a Super Stardust HD, a Resogun és legújabb munkájuk, a Returnal. Az utóbbi sikerének köszönhető, hogy a Sony 2021-ben jó pénzért felvásárolta őket. Jelenlegi projektek: dolgoznak a következő játékon, de még nem tudni, mi lesz az. Jó eséllyel nem a Returnal folytatása lesz, hanem egy új IP, mert a stúdió ritkán készít sequelt.

Media Molecule

A 2006-os alapítású, guildfordi cég a LittleBigPlanet franchise alkotója. Az angol csapat a Sony egyik legkreatívabb stúdióját viszi – nem véletlenül ragaszkodnak hozzájuk már a 2010 óta, amikor is a Sackboy első kalandjának sikeré okán felvásárolták őket. Jelenlegi projektek: a Dreams utólagos támogatásának lezárásával a Media Molecule hivatalosan is elkezdte a következő projektjének fejlesztését, amely egy új IP lesz. Nem valószínű, hogy egyhamar láthatjuk.

Neon Koi

A 2020-ban alapított, Helsinkiben és Berlinben működő vállalat korábban Savage Game Studios néven volt ismert. A Neon Koi már két, egy finn és egy német fejlesztő csapatból áll, amelyek elkötelezettek a magas minőségű akciójátékok készítése iránt – mobil platformokra. A Sony 2022-ben vette meg őket, a PlayStation Studios Mobile Division részeként. Jelenlegi projektek: egy új, még be nem jelentett AAA mobil live service akciójátékon dolgoznak. További részleteket erről még nem tudni.

ÉSZAK-AMERIKA

Bend Studio

Az 1993-as alapítású amerikai, bendi stúdió a Bubsy 3D-t készítette el PS1-re, majd áttért a Syphon Filter sorozatra, Eidetic néven. A Sony 2000-ben vásárolta fel, de az AAA-ligába csak a 2019-es Days Gone PS4-es megjelenésével törtek be. Jelenlegi projektek: csak annyit tudni, hogy a Bend egy új nyílt világú játékon dolgozik, ami nem a Days Gone folytatása lesz.

Bluepoint Games

A 2006 óta létező, austini Bluepoint Games hosszú évek óta szoros kapcsolatot ápol a Sony-val: eredeti játékokat, PlayStation klasszikus remake-eket és remastereket egyaránt készít nekik. Híres munkájuk az Uncharted: The Nathan Drake Collection, a Shadow of the Colossus és a Demon’s Souls. A Sony 2021 végén tudta megkaparintani őket. Jelenlegi projektek: A kiváló remasterek és remake-ek ellenére a Bluepoint most egy eredeti játékon dolgozik. Álláshirdetések arra utalnak, hogy egy akciójáték lesz.

Firewalk Studios

2018-ban létrejött, szóval viszonylag fiatal, a Washington állambeli Bellevue-ben működő fejlesztő stúdió, amelynek munkatársai valódi iparági veteránok. Néhányuk korábban a Bungie, a Respawn Entertainment, a Raven Software és más cégek menő arca volt. 2021-ben jelentettek be partnerséget a PlayStation-nel, 2023-ban a Sony teljesen felvásárolta őket. Jelenlegi projektek: az egyelőre nem túl nagyra becsült Concord sci-fi multiplayer fejlesztésén dolgoznak, ami 2024 augusztusában jelenik meg PS5-re és PC-re.

Haven Studios

2021-ben, a kanadai Montréalban alapított stúdió, amit az Assassin’s Creed és a Watch Dogs sorozatokon végzett munkájáról ismert Jade Raymond vezet. A fejlesztőcsapat még nem adott ki játékot, amikor a Sony fel is vásárolta őket, az első projektjük kellős közepén. Jelenlegi projektek: jelenleg a Fairgame$ fejlesztésén dolgozik, ami rablós élménynek ígérkező online multiplayer shooter lesz.

Insomniac Games

Az 1994-ben, a kaliforniai Burbankban alapított Insomniac Games neve összeforrt a PlayStation olyan exkluzív sorozataival, mint a Ratchet & Clank és a Resistance. A fejlesztőcsapat mindig is a Sony első számú családjának része volt. A Marvel’s Spider-Man és a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales hatalmas sikerei után nem csoda, hogy a Sony 2019-ben felvásárolta őket. Jelenlegi projektek: a Marvel’s Wolverine-t fejlesztik, kizárólag PS5-re. Korábbi álláshirdetések egy multiplayer játék lehetőségére is utaltak.

Naughty Dog

Talán a legismertebb Sony stúdió, ami 1984-ben, Santa Monicában indult története során olyan sorozatokat hozott létre, mint a Crash Bandicoot, a Jak & Daxter, az Uncharted és természetesen a The Last of Us. A Sony 2001-ben vásárolta fel a stúdiót. Jelenlegi projektek: több egyjátékos projektjük is folyamatban van, és nem nyilvános, hogy mi lesz a következő címük.

San Diego Studio

A 2001 óta működő San Diego Studio leginkább a kritikusok által is elismert MLB The Show sorozatáról ismert. Korábban külső fejlesztők támogató stúdiójaként működött, és olyan címeken dolgozott, mint a The Mark of Kri és a Pain. Jelenlegi projektek: szinte biztos, hogy a következő MLB The Show epizód fejlesztésén dolgoznak.

Santa Monica Studio

A 1999-ben alapított, Los Angeles-i stúdió a God of War franchise alkotója. Korábban olyan fejlesztőket támogattak, mint a thatgamecompany, miközben külső fejlesztők exkluzív játékain is dolgoztak. Jelenlegi projektek: a God of War Ragnarök után valószínűleg Cory Barlog rendező következő munkájára koncentrálnak, ami az álláshirdetések szerint egy akciójáték lesz.

Sucker Punch Productions

Az 1997-ben létrehozott, 2011 óta Sony tulajdonban működő bellevue-i stúdió egykor Nintendo 64 fejlesztő volt, viszont hozzájuk kötődnek olyan PlayStation kedvencek, mint a Sly Cooper vagy az inFAMOUS és persze a Ghost of Tsushima. Jelenlegi projektek: egyelőre nem tudni, bár Jin nyílt világú szamurájkalandja gyakorlatilag biztos, hogy folytatódni fog.

Ezt se hagyd ki:

Csábít a mély? 8 vérfagyasztóan király víz alatti játék a nyárra

×