Az AMD és az Intel teljesen mást megközelítéssel vágott neki a high-end gamer processzoroknak. Mindkettő működik, de miért nem próbálkozik az Intel is?

2024.06.18. – Legyen szó AMD vagy Intel processzorokról, manapság bizony nem igazán tudunk mellényúlni. Mindkét gyártó remek megoldásokkal jelentkezett az elmúlt években, így a játékosoknak bizony jól meg kell gondolniuk, hogy mely platform mellett teszik le a voksukat. Az általánosságban kijelenthető, hogy az Intel gaming processzorai alkalmazások esetében erősebbek lehetnek, mint az AMD egységei. Ezt a P magok mellé pakolt E magoknak köszönhetik, melyek igencsak jó szolgálatot tudnak tenni, ha minden szálat és magot ki tud aknázni az adott program.

Intel

Intel processzor

Játékok esetében azonban ez nem mindig van így, a legtöbb esetben 8 mag felett nem igazán beszélhetünk érdemi előrelépésről. Néhány játékmotor tudja csak kiaknázni a 10, 12, netán 16 magos csodákat, de jó pár évig még bármire elegendő lehet egy 8 magos példány is. Igen ám, de az AMD egy ötletes megoldást is bevetett az elmúlt években. Hiába az alacsonyabb órajel, az E magok hiánya, a jelenlegi gaming király a Ryzen 7 7800X3D. A mérnökök extra gyorsítótárral szerelték fel, mely olyan szinten kompenzálni tudja a gyengeségeit, hogy a benchmarkok alapján bizony a legjobb gamer processzorról beszélhetünk. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az Intel miért nem próbálkozik hasonlóval. A TechSpot munkatársai meg is találhatták erre a választ.

A teszt

Az Intel modern i5, i7 és i9 egységei is azonos architektúrájú magokat használnak. Ez az erős, játékokra használt P magokra különösen igaz, az E-magok számában eltérés is lehet, ám a teszt során ezek kikapcsolásra kerültek. Az órajeleket is egységesítették a TechSpot munkatársai, így az egyetlen különbség a processzorokra pakolt L3 gyorsítótár lett. Összehasonlították, hogy 8 mag (14900K vs. 14700K) esetében és 6, illetve 4 mag esetében (ekkor már a 14600K is becsatlakozott) mekkora különbséget jelent az eltérő Cache. Ennek köszönhetően kideríthető, hogy az Intel processzorokon mennyit segíthetne az extra gyorsítótár, ha egyáltalán segít. A modern i5 egységek 24 MB, az i7 processzorok 33 MB, az i9 CPU-k pedig 36 MB gyorsítótárral rendelkeznek.

Az eredmények

AMD Intel CPU

Az Assassin’s Creed Mirage esetében hamar kiderülhetett, hogy 8 és 6 magos konfigurációban nincs jelentősége, hogy 24 MB vagy épp 36 MB Cache található-e a processzorokon. Egyedül a 4 magos felállásban olvashattunk le némi előnyt, ám manapság ez nem igazán realisztikus, hiszen a legolcsóbb i5 modellek is 6 maggal nyitnak a 8. generáció óta.

AMD Intel CPU

Helldivers 2 esetében szintén a fenti tapasztalatokkal bővült a teszt, gyakorlatilag elenyésző, alig-alig mérhető csak az extra Cache miatt FPS növekedés. Már-már hibahatárról is beszélhetünk.

AMD Intel CPU

Az első játék, ahol megmutatkozott némi előny az extra Cache-ből, az a Pókember volt. 8 magos felállásban azonban itt sem volt különbség, 6 mag esetében mérhető volt, míg 4 mag esetében szintén nem jelentett különbséget. Az összes többi játékban is a fentiekhez hasonló, elenyésző különbségek alakultak ki, így külön-külön sem érdemes átnézni azokat.

AMD Intel CPU

Ezt követően 5.7 GHz-es tuninggal is bepróbálkoztak a TechSpot munkatársai, ám ezek sem jelentettek minőségi ugrást. A híresen CPU-éhes és Intelt preferáló Starfieldben is gyakorlatilag 0 különbséget jelentett az eltérő Cache magas órajel mellett is.

Verdikt

AMD Ryzen 7800X3D processzor

AMD Ryzen 7800X3D processzor

Az érdekes teszt meglepő, ám logikus eredménnyel zárult. Az Intel processzorainak architektúrája úgy van kialakítva, hogy az extra gyorsítótár bizony nem sokat segít a dolgon. Legyen szó 8 magos, 6 magos vagy 4 magos felállásról, még magas órajel mellett sem. Ezért nem is láthattunk választ a 3D V-Cache megoldásra az Inteltől, hiszen extra előnnyel nem járna, sőt, az alacsonyabb órajeleknek köszönhetően inkább FPS csökkenést olvashattak le a belsős méréseken is a cég munkatársai. Ez természetesen a 2024 őszén érkező 15. generációtól megváltozhat, ám így sem mernénk fogadni rá, hogy valaha 3D V-Cache megoldással operáló Intel érkezhet. Jól látható, hogy a két cég teljesen más utat választott és a maga módján bizony mindkettő remekül működik.

Ezt olvastad már?

Ha akarsz egy jót röhögni: őskori Nintendo reklámok kerültek elő

×