Abban reménykedsz, hogy az AMD Zen 5 processzorok olcsóbbak lesznek? Lehet, hogy szerencsénk lesz, ha egy friss árszivárgás beigazolódik.

2024.06.18. – Nemsokára mindenkinek el kell döntenie, hogy szeretne-e teljesen új CPU-t a gépébe, hiszen az AMD Zen 5 lapkái 2024 júliusában debütálnak. A döntés előtt persze nem mindegy mérlegelni, hogy mennyire éri meg, de egy szivárgás alapján úgy tűnik, hogy jó deal lehet a váltás. Úgy tűnik, hogy az AMD Ryzen 9 9950X olcsóbb (vagy annyi) lehet, mint a 7000-es családba tartozó elődje.

Árszivárgás Kanadából

Ahogy azt nemrég a Wccftech kiszúrta, a Ryzen 9950X-et egy kanadai online bolt véletlenül ideje korán töltötte fel, az oldalon pedig a processzor ára 839 kanadai dollár volt. Ez nagyjából 225 ezer forint. Természetesen a hibásan felkerült termékoldalt gyorsan törölték, de az internet nem felejt.

Persze nem szokatlanok ezek a korai „véletlenül” megjelent termékoldalak, amik egyrészt simán lehetnek teljesen random árak, másrészt egyesek szerint így akarnak a webshopok forgalmat és felhajtást generálni. Mindenesetre maradjunk szkeptikusak, és nézzük meg, mi van, ha a szivárgás igaz, persze csak eljátszva a gondolattal.

Ahogy a Wccftech rámutat, a szóban forgó online oldal, a Canada Computers a Ryzen 9 7950X-et 939 kanadai dollárért (kb. 252 ezer forint) kínálta a megjelenéskor. Vagyis ha a kiszivárgott 839 kanadai dollár igaz, akkor a 9950X körülbelül 10%-kal lesz olcsóbb megjelenéskor, mint a 7950X. Persze lehet mondani, hogy a 10 százalékos árkülönbség nem nagy, de ez azt jelentheti, hogy az új lapkák olcsóbban jelennek meg, mint a korábbi széria, ami mindenképp jó hír lehet.

Természetesen a szivárgást egyáltalán nem szabad biztosra venni, arról nem is beszélve, hogy a hazai árak mindenképpen mások lesznek, legalábbis a kanadai és az amerikai árakhoz képest. Ettől függetlenül, ha ez igaz, akkor valóban nem lesz megterhelőbb az új CPU-ra való váltás, mint korábban. Ha nagyjából azonos áron mennek majd az új széria darabjai, akkor már megéri.

Hogy pontosan hogyan alakulnak az árak, az hamarosan kiderül. A Ryzen 9000 CPU-k július 31-én kerülhetnek forgalomba, vagy legalábbis az előrendelések akkor indulhatnak.

Ezt láttad?

Ha akarsz egy jót röhögni: őskori Nintendo reklámok kerültek elő

×