A Google Chrome androidos változata is elképesztő népszerűségnek örvend. A cég ezt igyekszik is meghálálni különféle fejlesztésekkel.

2024.06.18. – A Google Chrome népszerűsége továbbra is töretlen. Hajlamosak lehetünk azonban elfelejteni, hogy nem csak PC-n népszerű a böngésző, hanem Androidon is hódít. Az androidos telefonok jelentős részén alapértelmezett böngészőként figyel, az esetek jelentős részében pedig nem is változtatnak ezen a felhasználók. Éppen ezért a Google nem veheti félvállról a mobilos változat fejlesztéseit sem, folyamatosan újdonságokkal kell ellátnia a programot. Szerencsére nem is pihennek a programozók, a napokban is egy új fejlesztés bevezetését kezdte meg az óriás.

A mobilos Google Chrome hamarosan felolvashatja a weboldalak teljes tartalmát. Mely nem csak időt spórolhat, de kisegítő funkcióként is remek. A felolvasási funkciót a „három pontos” menüben találhatják meg a felhasználók. Jelenleg itt a weboldalak fordítását vagy a kezdőképernyőhöz adást végezhetik el. Fontos azonban kiemelni, hogy nem minden oldal esetében működik majd az újdonság. Csak azokon a weboldalakon képes felolvasni a Chrome a tartalmat, ahol a weboldal készítői is megfelelő jelzésekkel segítik a böngészőt.

Több szinten is remek lehet a Google újdonsága

Chrome

A felolvasás hasonlóan működik, mintha hangoskönyvet vagy épp podcastot hallgatnánk. A felolvasást könnyedén meg lehet állítani, előre és hátra is pörgethetünk, de azt is világosan láthatjuk, hogy hol tart az oldal felolvasásával a Chrome. Ha ez nem lenne elég, akkor még a felolvasás sebességét is finomhangolhatják a felhasználók. A kétszer lassabb (0.5x) és a négyszer gyorsabb (4x) felolvasási sebesség között ugrálhatnak a felhasználók. Több hangprofil között is lehet majd válogatni, melyeknek nem csak az orgánuma, de hangsúlyozása is eltérő lesz majd.

A funkció egyelőre csak nagyon kevés androidos Google Chrome verzióban élesedett. Érdemes lehet kivárni, míg az összes felhasználó megkapja, ám szerencsére manuális bekapcsolása is megoldható, ha valaki türelmetlen. Ha kipróbálnád, akkor  a chrome://flags/#read-aloud oldal beírásával és a kapcsoló átbillentésével aktiválható a funkció. Ha valamiért így sem jelenik meg, akkor érdemes lehet Google Chrome-ot manuálisan lefrissíteni, hiszen a 125-ös verzióban került be a programba a fejlesztők, könnyen lehet, hogy a telefonon egy régebbi verzió található.

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

Ha akarsz egy jót röhögni: őskori Nintendo reklámok kerültek elő

×