Újabb fejlesztőcsapatnak mondták ki a halálos ítéletét, ami nagyon aggasztó képet fest a játékipar idei évére.


Bódi Dániel

2024.06.17. – A Pieces Interactive sosem tartozott a nagynevű, vagy szupersikeres játékfejlesztő stúdiók közé, mégis muszáj meggyászolnunk őket, miután az Embracer Group – bár nem olyan váratlanul, de – úgy döntött, hogy nem szándékozik tovább finanszírozni a csapat munkáját, és lehúzatja a fejlesztőkkel a rolót – írta meg az amerikai IGN.

Meglepő a Pieces utóbbi játéka miatt nem volt a döntés: az Alone in the Dark reboot sajnos nem lett jobb egy átlagos középszernél, amin még a Stranger Things sztárja, David Harbour sem segített. A játékiparban jelenleg uralkodó állapotok fényében pedig talán még akkor sem lettek volna teljesen biztonságban, ha a januárban megjelent horrorjáték kritikai és anyagi siker lett volna, így viszont mondhatni megpecsételtetett a sorsuk.

Hogy pontosan hány fejlesztő veszítette el a munkáját, azt nem tudni, az viszont aggasztó, hogy velük már 11.000 fölé emelkedett a játékiparban munkanélkülivé vált alkotók száma. Csak június 14-ig 10.800 embert rúgtak ki az állásából, ami azért is aggasztó, mert 2023-ban, mármint a teljes évben 10.500 fejlesztőt építettek le, ami játékipari rekord volt. Egy évvel korábban, 2022-ben még „csak” 8500-an váltak állástalanná.

A kiadók valószínűleg itt még közel sem álltak le, és az év végéig további – akár hasonló mértékű – leépítésekre kell számítani mind a nagyobb, anyagilag stabil lábakon álló, mind a kisebb, a játékosok igényeinek jobban kitett vállalatoknál. Ha ez így lesz, akkor közel 20.000 játékfejlesztő veszítheti el az állását 2025-re.

Ezt is olvasd el:

Ezért tűnt el nyomtalanul a Windows legendás flipperjátéka, a Space Cadet

×