Volt olyan influencer is, aki jobb lett volna, ha nem ír semmit: azt hitte Prágában van, így a cseh fővárost taggelte a budapesti tartalmához.

Gábor János

2024.06.17. – Minden bizonnyal jókora hibát vétett az adóforintokból működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketinges csapata: kihagyhatták a promóciós céllal, közpénzből hazánkban üdültetett nemzetközi influencer csorda szerződéseiből azt, hogy az innen posztolt tartalmakhoz oda kell biggyeszteni a #Budapest címkét. Hát nem biggyesztették. Az amerikai modell Haley Kalil mondjuk megpróbálta, de jobban járt volna, ha elfelejti, mint azzal, hogy többmillió követője tudtára adja, mennyire hülye: #Prague címkével látta el az egyik nálunk készült posztját (a többit meg csak annyival: „in Europe”) – jelzi a HVG. A többiek leírásainak javából szintén nem derül ki, hogy Budapesten készült az adott tartalom, szóval mérlegelhetünk, hogy mi a rosszabb: egy elírás, vagy az, hogy oda se kerül a város neve a posztok leírásába, amiért ezek az emberek pénzt vettek fel?

Volt, aki azt se jelezte, hogy Magyarországon van, miközben a fővárosunkban pózolt – fizetett promóciós úton.

A Budapest Influencer Trip névre keresztelt influencer üdültetésen sok külföldi meghívott nem közölte a nálunk készült posztjaiban azt se, hogy egyáltalán Budapesten van – hívta fel a figyelmet a hétfői Népszava. Ezeknek az embereknek láthatóan annyi eszük sincs, hogy egy városimázst építő túrán, ahol fizetést és költségtérítést kapnak az itt tartózkodásért, meg kellene jelölni a posztban, legalább az országot, ahol járnak. De még ez se lenne baj, ha a fizetésüket adó MTÜ írásban kötelezi őket a #Budapest használatára. Akkor aligha marad el a taggelés, de így…

Hannah Sto­cking jól megmutatta a Bazilikát.

Tuti, hogy az MTÜ volt hanyag?

A Népszava által megszólaltatott szakértők szerint egyértelműen az Orbán Ráhelhez kötődő MTÜ Spice of Europe elnevezésű, Z generációt célzó kampányának szerződésébe csúszhatott bibi. Gerő Gábor influencermarketinggel foglalkozó cégtulajdonos nem lát más magyarázatot, mint azt, hogy a szerződésekbe bele sem foglalták, hogy az influencereknek jelezni kell, pontosan hol tartózkodnak. Bányai Judit, a Nemakarokbeleszólni alkotója és a Fókuszcsoport YouTube-csatorna vezetője hozzátette: minden ilyen szerződésben pontosan kikötik az influencereknek, hogy mit várnak el, ami ebben az esetben a helyszín megjelölése lett volna. De nem ment, na.

Pedig biztosan fizetett posztok voltak, mert az #ad vagyis #reklám hashtag bezzeg nem maradt ki a leírásokból.

Bár biztosan a mai napig nem sikerült kideríteni, hogy a kampány költségvetését titkoló MTÜ mennyi magyar adóforintot költött 50 külföldi és 100 hazai influencer budapesti buliztatására, sokan úgy becsülik, alsó hangon egymilliárd forintra rúghatott a büdzsé. A nemzetközi vendégek között ott volt a 25 millió feliratkozással bíró David Dobrik youtuber és a 26 milliós tábornak pózolgató Hannah Stocking is, míg a legismertebb hazai arc Whisper Ton volt.

Főoldali kép: Visit Hungary

Ezt is olvasd el:

Mozinak hiszi magát a Netflix – 7 szuperszórakoztató film, ami júniusban jön

×