Az MSI Afterburner nevét egyik gyakorlott PC-s felhasználónak sem kell bemutatni. Úgy tűnik azonban, hogy az FPS-be is beleszólhat a program.

2024.06.17. – A rutinosabb PC felhasználók bizony sűrűn monitorozzák a számítógépben található komponenseket. Természetesen a 0-24 monitorozás nem feltétlenül indokolt, hiszen az esetek nagy részében úgyis látható jelekkel jár a probléma. Ha azonban nem várt lassulást, kifagyásokat tapasztal az ember, akkor igencsak érdemes lehet előkapni egy-két alkalmazást a repertoárból. Manapság egyre több gyártó jelentkezik ilyen szoftverekkel, ám a legtöbben két-három programra esküsznek. Az MSI Afterburner és a HWInfo több szinten is kimagaslik a mezőnyből, ráadásul ingyenesek is. Sűrűn előkerül még azonban a fizetős, magyar érintettségű AIDA64 is.

Az MSI Afterburnert nem csak a videokártya tuningolására lehet használni. Az OSD-nek, azaz a játékok futtatása közben is megjelenő overlay-nek, átfedésnek köszönhetően valós idejű adatokat láthatunk második monitor vagy kilépés nélkül is. Hibakeresésnél kritikus információkkal láthatja el a felhasználókat, ám ez nem jelenti azt, hogy a folyamatos futtatása kötelező lenne. Sőt!

FPS problémákat is okozhat az egyik legnépszerűbb PC-s segédprogram?

Az elmúlt időszakban több, főképp kompetitív játszadozásban szakértő felhasználó kiszúrta, hogy az MSI Afterburner használata nem várt hátrányokkal jár. Az esetek nagy részében nem csak az átlag FPS romolhat, de az FPS dropok mértéke is nagyobb lehet. Ez egyenes út a rosszabb, kevésbé folyamatos játékélményhez. Benchmarkok is alátámasztják ezeket a feltételezések. Lassan egy hónapja jelentkezik ez a hibajelenség, ám azóta nem akar javulni. Sokan úgy gondolják, hogy nem is feltétlenül (csak) az MSI Afterburner okolható érte, hanem a legutóbbi Nvidia driverek is.

Egy azonban biztos, érdemes lehet az MSI Afterburner folyamatos futtatását mellőzni, hiszen az esetek jelentős részében úgysem fog kiugró értékeket mutatni. Ha pedig anomáliákba szaladunk bele, akkor bármikor elindíthatjuk. A HWInfo is egyre részletesebb overlay-jel rendelkezik, így annak is lehet adni egy próbát, ha semmiképp sem akarjuk elengedni a folyamatos monitorozást.

Ezt olvastad már?

Ha akarsz egy jót röhögni: őskori Nintendo reklámok kerültek elő

×