Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is szorgalmazza egy hazai, orosz gyártású játékkonzol fejlesztését, ami felveszi a versenyt az Xbox és a PlayStation konzolokkal.

2024.06.17. – Már korábban is lehetett tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította kormányát, hogy hozzon létre egy olyan orosz játékkonzolt, ami felveheti a versenyt a PlayStation és az Xbox konzolokkal. Úgy tűnik azonban, hogy a tervvel van egy pici gond, miközben az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium jelenleg olyan céget keres, ami segítene a konzol létrehozásában.

A terv jó, de…

Ahogy arról a TomsHardware orosz források alapján beszámol, a minisztérium jelenleg tárgyalásokat folytat vállalkozásokkal, hogy kiderítsék, megvannak-e a szükséges források és a támogatás a projekthez. Szakértők ugyanis kételkednek abban, hogy egy orosz gyártású konzol létrejöhet az orosz kormány támogatása nélkül, amihez hatalmas mennyiségű idő (sok év) és befektetés szükséges. Putyin elnöki utasítása után a szkeptikus szakértők még mindig aggódnak, mivel

„egyetlen orosz vállalat sem képes olyan konzolt készíteni, ami felveszi a versenyt a Sony PlayStation és a Microsoft Xbox konzoljával.”

A fent említett konzolok ugyanis a piac legfejlettebb chipjeit tartalmazzák, amik kifejlesztése százmilliókba, de inkább milliárdokba kerül. A Sony és a Microsoft ráadásul közel önköltségen adja a konzolokat, a konzolok fejlesztésére szánt pénzt a játékeladásokból hozzák vissza. Oroszország is fontolgatja a kisebb költségekkel járó megoldásokat, hogy belépjen a hazai konzolpiacra: mondjuk ilyen lehet egy hordozható konzol, mint a Valve Steam Deck vagy az ASUS ROG Ally. Az orosz kormánynak június 15-ig kellett volna a játékkonzolok, valamint egy operációs rendszer és egy felhőrendszerb gyártásának megszervezését kivizsgálnia, ez a határidő már lejárt. Jelenleg három nagy orosz felhő-alapú játékplatform létezik: a VK Play, az MTS Fog Play és a Yandex Plus Gaming. Az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szóvivője elmondta: „Ha a megfelelő döntés megszületik, a játékkonzol fejlesztésének folyamatát szinkronizálni kell a játékok fejlesztésével vagy adaptálásával”.

Még ha…

Orosz szakértők szerint még ha Oroszország létre is hozna és piacra is dobna egy sikeres játékkonzolt, akkor is szükség lenne legalább 150 játékra különböző műfajokban, köztük több mint 10 nagy költségvetésű játékra. Ezután legalább 20 millió példányban kéne eladni az 500-600 dolláros konzolt a sikerhez. Figyelembe véve, hogy a Microsoft világszerte körülbelül 28,5 millió Xbox One konzolt adott el, nem lenne könnyű az orosz konzol dolga. Szerinted?

A borítókép illusztráció.

Ezt láttad?

Minden idők egyik legjobb videojátékos jelenete majdnem kimaradt az Alan Wake 2-ből

×