Látványos kisvideón mutatja be a BKK, hogy az éjszakai lézengéstől a reggeli és délutáni csúcsokig hogyan pezseg a tömegközlekedés.

Gábor János

2024.06.17. – A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elkészítette a főváros közösségi közlekedésének animációját, ami egy térképen egy átlagos hétköznap forgalmát mutatja be. A több mint 10 millió GPS-bejelentkezés adatai alapján készült videó lenyűgöző bepillantást enged Budapest közlekedési rendszerének működésébe: az animációban más-más színű pontokként szerepel minden metró, villamos, troli, nappali és éjszakai busz, valamint HÉV-jármű, amely forgalomban van egy teljes nap során, így

izgalmas látni a felgyorsított képet, ami másfél percbe sűríti egy 24 óra járműmozgásait.

Az animációban tisztán kirajzolódnak a járművek térbeli és időbeli mozgásai a nap különböző időszakaiban. Az éjszakai autóbuszok szolgáltatásai, például az Üllői út–Váci út tengelyen, a Kerepesi úton vagy a Hungária körgyűrűn, jól megfigyelhetők éjféltől hajnalig. A videóban a főbb közlekedési csomópontok is jól felismerhetők: az Astoria, a Széll Kálmán tér, a csepeli Szent Imre tér, az Örs vezér tere, a Határ út és Kelenföld vasútállomás környékén sok jármű összpontosul és a menetrend szerinti csatlakozások jól lekövethetők.

Hogyan készülhet ilyen animáció Budapest forgalmáról?

Budapest valamennyi, városi tömegközlekedésben résztvevő villamosa, trolibusza, kék autóbusza és HÉV-je GPS-jeladóval van felszerelve. Ezek valós időben továbbítják helyzetüket a FUTÁR-központ rendszerének. Ennek eredményeként a BudapestGO alkalmazásban elérhető valós idejű járatinformációk alapját képezik. A vonatkozó közlemény szerint a több mint 10 millió GPS-bejelentkezés feldolgozása korszerű adatbányászati megoldásokkal történt. Az így nyert adatokat egy rövid, másfél perces videóban sűrítették össze, amely a város közlekedési rendszerének dinamikáját mutatja be.

 

A BKK ezzel a projekttel szeretné szemléltetni a közösségi közlekedés fontosságát és összetettségét, valamint elkötelezettségét a modern technológiai megoldások alkalmazása iránt.

Ezt se hagyd ki:

Ha bejött a SnowRunner: 8 szimulátor, amiben dagaszthatod a sarat

×