2023 decemberében már Kék Halál stílusú képernyővel bővült a Linux egyik szolgáltatása, ám a mostani fejlesztés jóval univerzálisabb.

2024.06.17. – Nem titok, hogy asztali vonalon brutális részesedést kér magának a Windows operációs rendszer. Ennek köszönhetően olyan elemei is a köztudatba kerülhettek, mint a Kék Halál. Angolul BSOD néven találkozhatunk vele, mely a Blue Screen of Death rövidítése. A Kék Halál a Windows operációs rendszereknél előforduló, nem túl biztató kék képernyőre utal. Általában ez olyankor jelentkezik, amikor a rendszerhibából nem tud helyreállni már a rendszer. A BSOD már a Windows 1.0 béta változatában is ott figyelt, azóta pedig minden Windowsban helyet is kapott. Windows 8 óta egy szomorú emotikon is társul a kék háttér mellé.

A Microsoft egy ideig megpróbálkozott a háttér lecserélésével. A fekete szín volt a kiválasztott, ám a visszajelzések nyomására hamar visszatértek a régi színvilághoz. A Kék Halált rengeteg hiba, bug és probléma okozhatja. Ide vehetjük az inkompatibilis DLL állományokat vagy a külsős cégek hibás illesztőprogramjait. Gyakran találkozhatunk a képernyővel akkor is, ha instabil memória, processzor vagy épp videokártya órajelekkel operálnak a komponensek.

Hamarosan Linuxra is megérkezik a Kék Halál

2023 decemberében már frissült az egyik komponens, a systemd. A systemd-bsod szolgáltatás a rendszer betöltésekor fellépő, végzetesnek bizonyuló hibák esetén egy Windows-ra hajazó képernyőt dob fel a monitorra. Ez azonban nem volt minden Linux rendszer része, így nem is igazán találkozhattak vele az átlagos felhasználók. A mostani fejlesztés azonban teljes más megközelítést alkalmaz.

A friss újdonság már nem szolgáltatásként érkezik, hanem közvetlenül a kernelbe kerül majd be. A kernellel kapcsolatos hibajelenségeket, rendszerhibákat fogja a jól ismert kék háttér mellett kilistázni. A jelenlegi változat nem tűnik sokkal részletesebbnek, mint a korábban alkalmazott kernel panic kiírás. Ennek ellenére jó út lehet a későbbi fejlesztésekhez, előbb-utóbb talán a Windowsban is megtalálható QR kód is bekerülhet majd. A részletesebb tájékoztató alapján jóval könnyebb dolga lehet majd a felhasználóknak a nem várt hibajelenségek felgöngyölítése esetén. A Kék Halál várhatóan már július elején megérkezhet a 6.10-es verziószámot viselő Linux kernellel együtt. 

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

Ha akarsz egy jót röhögni: őskori Nintendo reklámok kerültek elő

 

×