Mai szemmel nézve le fogsz döbbenni, hogy a Nintendo a kezdetek kezdetén milyen termékeket és hogyan próbált meg eladni a népnek.

Gábor János

2024.06.17. – A Nintendo ma már egy játékipari óriáscég, de 1980-ban még senki sem figyelt fel rá az Egyesült Államokban. És ezen a vállalat által gyártott hardverek első amerikai reklámja aligha segíthetett, mert talán még akkor is kínosnak számított. Ma meg végképp. A gyártó a Game & Watch sorozatból származó Toss-Up nevű kéziszámítógépet hirdette az őskori reklámmal, aminek nemrég megjelent egy digitálisan felújított változata is. Hiába számít cikinek, akkor is a popkultúra, meg a gaming történelem része, így kincset ér. Már csak azért is, mert

érdekes látni, hogy a Nintendo milyen sikeresen eltávolodott a korabeli terméktől, amihez első ránézésre egyáltalán nem lehet hozzákapcsolni a céget.

A Game & Watch játékok egyszerű, önálló kézi LCD-játékok voltak. Nem hasonlítottak a Tiger Electronics olcsó, licencelt játékaihoz, amelyeket a kilencvenes években látszólag minden gyerek birtokolt. Az Egyesült Államokban ezeket a játékokat eredetileg egy Mego nevű cégnek licencelték, és Time-Out címmel árulták – emlékeztet blogján a Video Game History Foundation. Az alapítvány blogbejegyzése azt a folyamatot írja le, amivel sikerült új életre kelteni az 1980. június 25-én megjelent hirdetést. Kétségtelen, hogy ez volt az első Nintendo reklám az USÁ-ban: mindössze néhány hónappal a Nintendo of America bejegyzése után tették közzé – nyilatkozta az alapítványnak Chris Kohler játéktörténész, aki az eBay-en talált rá az ősi tévéreklámot tartalmazó 16 mm-es tekercsre.

Ez a Nintendo reklám egy lelet, amit szépen restauráltak

Kohler kölcsönadta a tekercset a Video Game History Foundationnek, amelynek kurátorai a Movette Film Transfer nevű céghez fordultak a digitalizálás ügyében. A filmet azért kellett restaurálni, mert a festékanyagai jelentősen kifakultak, így magenta árnyalatú lett, ami ismerős lehet mindenkinek, aki látott már régi, homályos, restaurálatlan filmfelvételeket. Az alapítvány a különbség illusztrálására a reklámfilm gagyi minőségű változatát is bemutatta. Ez a változat hat évvel ezelőtt került fel a YouTube-ra, és már szinte biztos volt, hogy az ostobácska, de történelmi jelentőségű reklámfilmből ennél jobb változat már sosem lesz elérhető:

 

Láss csodát – szinte szó szerint, hogy a régi szalagon talált felvétel digitális felújításával mennyivel többet sikerült kihozni a spotból:

 

A reklám többnyire nagyobbacska fiatalokat és fiatal felnőtteket szólít meg, hogy élvezzék csak az elektronikus sportot, ha már az igazit nem tudják űzni. Napjainkban már aligha férne bele egy hasonló hirdetés, mert kardját kivonná minden gyerekvédő és szülői szervezet, amiért egy termék képernyőbe bámulásra bíztatja a fiatal korosztályt. Szanaszét tüntetnék a Nintendo hátsóját egy ilyen kaliberű reklámért, ami, megkockáztatom, a forrónacis fogatlan lánnyal is kiverné a biztosítékot az embereknél. Az idők változnak, és vannak azért bőven olyan szempontok is, amelyek miatt ez nagyon nem baj.

Gyorsan megváltoztak a dolgok

A fenti ökörködéshez képest sokkal jobban idézi a mai szórakoztatóelektronikai reklámok hangulatát a Nintendo pár évvel később, 1985-ben megjelent tévéhirdetése. Ez a sokkal inkább a gyerekekre és a családokra koncentráló kisfilm már a Nintendo NES első reklámja, amiben vagy hétféle kontroller a készlet része volt – egy robot köré szerveződve.

 

Ennél valamivel idősebb, de mindenképpen említésre méltó eszköz még az 1982 nyarára elkészült Nintendo innováció, a szintén a Game & Watch kéziszámítógépek sorában megjelent Multi-Screen sorozat. A koncepció lényege az volt, hogy egy helyett két LCD-képernyő használatával bonyolultabb játékokat lehetett tolni. Ez a tény, valamint a retikülbe és zakózsebbe egyaránt jól elrejthető kompakt, kagylós kialakítás elég egyértelműen inkább a felnőtt felhasználókat célozta meg. Na, ezért kellett újabb, immár nézőt valamivel komolyabban vevő tévéreklám. Íme:

 

A Multi-Screenre megjelent első két játék az Oil Panic és a Donkey Kong volt. Utóbbi természetesen az azonos címen világhódító játéktermi játék zsebes portja volt. A Donkey Kong megjelenése a Game & Watch eszközben történelmi jelentőséggel bír, mivel

ez volt a legelső eszköz kereszt alakú paddal, vagyis azzal a kialakítással, amit szinte minden azóta megjelenet játékkonzol kontrollerén megtalálsz.

Talán már el sem tudjuk képzelni, hogy a mozgások irányítása másmilyen elrendezést kapjon, hiszen a gyártók 1983-tól napjainkig ismétlik. A többképernyős Game & Watch sorozat dizájnja nagyban befolyásolta egyébként a DS és a 3DS modern kéziszámítógépek tervezését is.

Ezt is olvasd el:

Ha igazán kemény vagy, ezt a 7 izzasztó gyúrós játékot ismerned kell

×