Az ARM érát az Apple 2020-ban elstartoltatta. A többiek 2024 nyarán csatlakoznak be, ám úgy tűnik, hogy ferdíthetett a Snapdragon számainál a Qualcomm.

2024.06.17. – Június 18-án elstartol a PC-s iparág egy következő korszaka. Míg korábban a PC-k és laptopok esetében csak és kizárólag az x86-64 architektúrával (-ilyen a te jelenlegi AMD és Intel processzorod-) találkozhattunk, addig manapság ez már nem feltétlenül igaz. A másik oldalon az ARM-alapú gépeket találhatjuk meg. Eddig leginkább az Apple jelentkezett ilyen kütyükkel, mainstream vonalon talán még a Raspberry Pi lehet említésre méltó. Aztán persze ott a rengeteg tablet és telefon is, amiben ilyen chipek teljesítenek szolgálatot.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bizony kiderülhetett, hogy az ARM lehet a jobb út a hordozható, kis fogyasztású gépek esetében. A teljesítményük már bőven megfelel a jelenlegi, x86-64 processzoroknak, miközben a hatékonyságuk sokkal jobb is lehet. A hűtésük éppen ezért akár teljesen hangtalan is lehet, a Macbook Airben például egyetlen ventilátor sincs, miközben a korábbi Pro széria i9-es modelljeinek erejét hozza. A szoftveres támogatás is talán mostanra, 2024-re érhetett be. A Windows 11 ARM változata készen áll az új kütyükre.

Az új ARM processzorok teljesítménye nem hozza a beígért szintet, egy négy éves telefon is lekörözi

A Qualcomm Snapdragon X Elite előzetes benchmarkjai biztatóak voltak. Az egyszálas méréseken közel 3000 pontszámokat dobáltak a processzorok, de több szálon is 15000-es határt karcolgatták. Az első, külsős számok azonban jóval gyengébbek ennél. Ahogy a fenti képen is látható, 1800-as egyszálas és alig 11000-es többszálas számokat sikerült csak kisajtolni az egységekből. Ez bizony a közel 4 éves iPhone 12 Mini szintje, már ami az egyszálas teljesítményt illeti. Sejteni lehetett, hogy a marketing számokat tökéletes körülmények között mérte a Qualcomm, ám ekkora különbségre senki sem számított. Ráadásul az első napok alapján az akkumulátoridő is rosszabb, mint az Apple MacBook Air készülékeinél. Természetesen szoftveres úton lehet majd azért finomhangolni az órajeleket. Az első, teljes értékű tesztekre sem kell sokat várni, akkor derülhet ki minden igazán.

Ezt olvastad már?

Ha akarsz egy jót röhögni: őskori Nintendo reklámok kerültek elő

×