Mindenki álmodott arról gyerekkorában, hogy készpénzt fog fénymásolni a szülei masináján. Nos, most kiderült, hogy mi történi, ha megpróbáljuk.


Áron

2023.11.13. – Biztosan sokan elgondolkodtak már azon, hogy milyen jó lenne készpénzt nyomtatni otthon. Végtelen lehetőség, nem lenne gond az ebéd kérdésével, nyugdíjba lehetne vonulni. Nos, a különböző államok, országok pénzintézetei gondoltak erre a kiskapura és igencsak speciális bankókat gyártanak. A legtöbbet speciális anyagra, speciális technológiával gyártják, olyan védjegyekkel, amik bizonyítják az eredetiségüket.

készpénzt

Viszont minél fejlettebbé válik a technológia, a készpénz másolásának kényelmetlen helyzete is egyre relevánsabbá válik. Hiszen míg 20 évvel ezelőtt körberöhögtük volna egy bescannelt bankjegy nyomtatványát, ma már a csúcskategóriás scannek világában ez nem annyira egyértelmű. Arról nem is beszélve, hogy a 3D nyomtatásnak köszönhetően egyéb technológiai csavarokra is képesek lehetünk a napplinkból. Ezért is érdekes az a beépített technológia, ami már az otthonukban lebuktatja azokat, akik fénymásolni szeretnék a kenyérrevalót.

Na, de mi is történik igazából?

Tudjuk jól például, hogy ha egy Xerox gépet szeretnénk banjegy fénymásolására használni, akkor azt a masina nem fogja teljesíteni. Egy rövid berregő munkafolyamat után a pénz másolata helyett egy több nyelven olvasható szöveget kapunk a géptől, amiben a cég kiemeli, a pénz fénymásolása szigorúan tilos.

 

A fenti videóban egy Cannon géppel próbáltak pénzt fénymásolni, ami mily’ meglepő, de nem sikerült. A különbség az volt, hogy ezúttal kaptunk képet, viszont azt szeletelve, használhatatlanul kaptuk meg. Ennek az oka pedig a bankjegyeken megjelenő jelekhez vezethető vissza.

Évekkel ezelőtt, a világ minden nagyobb gazdasága átvette ezt vagy egy ehhez hasonló mintát, ami az EURion-konstelláció (csillagkép) nevet viseli a bankjegyek esetén. Az EURion jelcsoport a legtöbb bankjegyen látható, szétválasztott körök mintája. Ezt a mintát egyébként számoknak vagy hangjegyeknek is lehet álcázni. (Országa, vagy állama válogatja)

Az EURion tehát a világ számos bankjegyének dizájnjába beépített szimbólumminta. A szakértők úgy vélik, hogy ez a gyakorlatban az 1990-es évek közepe óta létezik. A legtöbb fénymásoló észleli ezt az EURion-mintát, és azonnal leállítja a nyomtatást, hogy megakadályozza a hamisítási kísérleteket. Ügyes kis trükk, nem? Nos, ma egy még robusztusabb biztonsági funkció van bevezetve, amely még a valutajegyek képeinek használatát is megakadályozza olyan népszerű képalkotó szoftvereken, mint például az Adobe Photoshop.

Így tehát bármennyire is szeretnénk, de komoly technológiai és szoftveres átalakítások nélkül egyhamar biztosan nem fogunk otthonunkban készpénzt nyomtatni.

Ezt olvastad már?

Takaríts, mert lehal a géped! – Így pucolhatod ki az Xbox Series X-et

×