Hogyan lehet, hogy amíg az Apple dollármilliókat fizet a Google-nek a keresőért, addig az OpenAI egy fillér nélkül adja a ChatGPT-t?

Gábor János

2024.06.15. – Az Apple a WWDC-n bemutatta az iOS 18 közelgő frissítését, ami az év későbbi részében jelenik meg, és, igaz, messze nem minden iPhone-ba, de már integrálja az OpenAI ChatGPT-jét. Az Apple és az OpenAI közötti üzletről a legtöbben

azt gondolnánk, hogy brutális összegek cserélnek gazdát – mint a Google keresőmotorjára kötött szerződésnél -, de a jelek szerint nem ez történt.

A ismert Apple-bennfentes és Bloomberg riporter Mark Gurman új cikkben részletezi az Apple és az OpenAI közötti megállapodást, amely szerint egyetlen cent sem cserélt gazdát az Apple következő operációs rendszerébe integrált ChatGPT-ért. Ez állítólag azért lehetséges, mert az Apple úgy tekint a ChatGPT integrálására, hogy az OpenAI ezzel új ügyfélkörhöz fér hozzá (ami igaz is), és ezt a nyelvi modell fejlesztője alighanem elfogadta.

Gurman anonim forrásokra hivatkozva írja: „az Apple úgy véli, az OpenAI márkájának és technológiájának több száz millió eszközére való eljuttatása nagyobb vagy egyenértékű, mintha pénzbeli fizetés történne”. Az Apple várhatóan pénzügyi előnyökhöz jut azzal, hogy a generatív AI-képességeket bevezeti a fogyasztóinak, hiszen azok vélhetően fizetni fognak érte valamilyen formában. Gurman ezzel szemben kiemeli: minél többen használják a ChatGPT-t, annál nagyobbak az OpenAI költségei, hiszen a Microsoft Azure szerverein üzemelteti az AI-alapú szolgáltatást.

Miért vállalt be ilyen alkut a ChatGPT fejlesztője?

Az OpenAI-t nem ejtették a fejére: a ChatGPT milliárdos nagyságrendben jut új felhasználókhoz az iPhone-okba integrálással, ami nyilván arra ösztönzi majd a felhasználók egy részét, hogy feliratkozzanak a generatív AI prémium szolgáltatásaira. Ettől függetlenül persze továbbra is érdekes, hogy az Apple nem fizetett egy petákot se a világ legnépszerűbb AI-alapú eszközéért, de közben jelzésértékű is: azt mutatja, mekkora hatalma van az Apple-nek ezen a piacon.

A két tech óriás szövetsége valószínűleg nagy hatással lesz a jövőbeli iOS-frissítésekre és az Apple eszközök felhasználói élményére. A nyelvi AI integrálása lehetőséget ad az Apple-nek, hogy tovább növelje eszközeinek intelligenciáját és funkcionalitását, ezzel újabb lépést tegyen abba az irányba, hogy az eszközei nélkülözhetetlenekké váljanak a mindennapi életben.

Ezért lesz jó a gamereknek

A játékosok számára ez az újítás különösen izgalmas lehet, hiszen az AI-integráció számos új lehetőséget nyithat meg a játékélmény fokozására. Képzelj el egy olyan jövőt, amelyben az AI valós időben segít megoldani játékban felmerülő problémákat vagy dinamikusan alkalmazkodik a stílusodhoz, hogy még nagyobb kihívásokkal állítson szembe.

Az AI-integráció új szintre emelheti az ember-gép interakciót.

A játékosok még jobban elmerülhetnek a virtuális világokban, és még valóságosabb élményekben lehet részük. Az OpenAI eszköze egy lépéssel közelebb hozza ezt a jövőt, és az Apple-termékeken való elérhetősége lehetővé teszi, hogy a játékosok világszerte élvezhessék a technológiai újítást.

Ezt is olvasd el:

Ilyen jó és rossz hatással lehet a szervezetedre a videojáték

×