A Windows operációs rendszer a Microsoft háza tájáról érkezett még a 80-as években, mára meg a világ egyik legismertebb szoftverének számít.

2024.06.14. – A Windows operációs rendszer a Microsoft által fejlesztett és forgalmazott szoftver, ami az egyik legelterjedtebb operációs rendszer a világon. Az első verzióját 1985-ben adták ki, és azóta számos jelentős frissítésen és fejlesztésen ment keresztül, hogy megfeleljen a változó technológiai igényeknek és a felhasználói elvárásoknak.

Az első Windows, az 1.0 nevet viselte. Ez az operációs rendszer grafikus felhasználói felületet (GUI) biztosított a DOS-alapú rendszerekhez, bár funkcionalitása még erősen korlátozott volt. A Windows 3.0 (1990) hozta meg az áttörést, jelentős vizuális és teljesítménybeli fejlesztésekkel, ez pedig már elnyerte a felhasználók tetszését. A Windows 95, amit meglepő módon 1995-ben adtak ki, forradalmasította a felhasználói élményt a Start menü bevezetésével és a teljesen integrált 32 bites operációs rendszerrel. A Windows XP (2001) további stabilitást és felhasználóbarát funkciókat hozott, és sokak szerint ez volt az egyik legjobban sikerült verzió mind a mai napig.

A Windows 7 (2009) után következett a 8-as (2012), ami ismét jelentős változásokat hozott a felhasználói felületben, többek között a csempés kezdőképernyő bevezetésével. Bár az újítások vegyes fogadtatásra találtak, a Windows 10 (2015) sikeresen ötvözte a 7 stabilitását és a 8 újdonságait. A Windows 10 folyamatos frissítései révén mindig naprakész maradt, és számos új funkcióval bővült az évek során. Olyannyira, hogy van, ahol még mindig használják, bár a Microsoft már kezdi szépen visszavenni a támogatottságát. 2021-ben jelentették be a Windows 11-et, ami még letisztultabb felhasználói felülettel, új eszközökkel és fejlesztett teljesítménnyel érkezett, továbbá jobban támogatta a modern hardvereket és technológiákat. Jelenleg a Windows 12 „várótermében” ülünk, pontosan tudjuk, hogy gőzerővel dolgoznak rajta a Microsoftnál és azt is, hogy a középpontban ezúttal a mesterséges intelligencia magaszintű integrálása lesz, ám a megjelenési dátum még mindig rejtély.

A jövő zenéje

Az emberek persze ettől függetlenül még szeretnek előre rohanni, a türelmetlenség valahogy a legtöbbünk DNS-ébe bele van kódolva. A rajongók nemhogy 12-es látványterveket készítenek, hanem már van, aki a 13-as verziót is megálmodta már. AR 4789 YouTube csatornáján nem ez az első kreatív projekt, ami ha úgy vesszük „megjósolja”, hogyan fog kinézni egy operációs rendszer a jövőben. A 13-as dizájnja ebben az esetben pontosan annyira letisztult és méretarányos, ahogy azt a mai trendi szoftverek esetén látnánk.

 

Bár a koncepciótervben nyomokban felismerhetők a korábbi Windows-ok – köztük a Windows 11 – stílusjegyei is, az illető nyilván úgy gondolja, hogy a Microsoft inkább a macOS irányába mozdulhat majd el – mivel, hogy tervében a Windows 13 megjelenése leginkább az almás rendszerére hasonlít. – írja a PC Fórum.

Én személy szerint nem gondolom, hogy akár nyomokban hasonlítani fog erre az évekkel később megjelenő operációs rendszer, hiszen az akkori kor trendjeinek fog inkább megfelelni. Könnyen lehet, hogy már nem is lesz hasonlóra szükség. Persze ettől még izgalmas a jóslatokat figyelni, a 12 megjelenéséig pedig bőven jók ezek a koncepciók a szomjúságunk oltására.

Ezt olvastad már?

Durranhat a pezsgő: Már készül a Sárkányok háza 3. évada

×