A magyar oktatásban is volna helye egy PC-építés órának, esetleg egy szakkörnek, amilyennel Japánban tanítják a gyerekeket a számítógép-szerelésre.


Bódi Dániel

2024.06.14. – Gondolhatnánk, hogy a YouTube tutorial videóinak korában szinte már mindent meg lehet tanulni otthon, online is, pláne az olyan kacifántosságot, mint például a PC-építés, összeszerelés. Ugyanakkor a gyakorlati oktatás mindmáig egy sokkal hatékonyabb formája tud lenni az ismeretek tovább adásának, főleg, hogy interaktívabb jellege miatt az értetlenkedő kezdő egyedi problémájára is hamar kielégítő választ kaphat – ellenben a videós tapasztalat-átadással, ahol maximum a kommentelés lehetősége adott, amire vagy érkezik használható válasz, vagy nem.

Mivel a PC-szerelés nem az anyatejjel ivódik az emberbe, de még csak az alapismeretek részét sem képezi, ugyanakkor hasznos tudás lehet, ha egyedi igényekre olcsóbban szeretnénk magunk összerakni egy saját gépet. Meg nem is árthat sokat, ha egyáltalán tudja az ember, hogyan épül össze egy számítógép, ezért talán érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy az iskolákban ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megtanítsák a gyerkőcöknek a PC-építés csínját-bínját.

Nem pont ezt, de valami nagyon hasonlót találtak ki Tokióban, ahol július 26-tól egy kiállítás részeként olyan workshopot tartanak kifejezetten kisgyerekeknek, ahol minden apró részletében megtanítják nekik, hogyan és milyen szempontok alapján kell összerakni egy PC-t. A KidZania gyerekszórakoztató központ és a Mouse Computer közösen valódi alkatrészekkel prezentálja a folyamatot: elmagyarázzák, mi mire való, mit hová és miként kell tenni-dugni-illeszteni, a komponenseket milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani, majd mindezután a gyerekek egy saját asztalnál állhatnak neki a szerelésnek, amiben az oktatók is segítenek nekik.

A legvégén pedig jön a főpróba, amikor is működésre kell bírni a PC-t.

Ez egyébként egy remek módja a PC-szerelés megtanításának, aminek Magyarországon is bőven volna helye az elméleti oktatás mellett – akár egy technika órán (ha van még olyan). Ehhez persze szükség volna a gyártók támogatására is, akik ellátják az iskolákat újabb és újabb alkatrészekkel. Ez elsőre elég utópisztikusnak, lehetetlennek tűnik, pedig nemhogy nem az, de a gyerekeken túl még a vállalatok is jól járhatnának, hiszen az így megtanított gyerekek az ő termékeikkel találkoznak először, akik – mivel már ismerik a folyamatokat, nemcsak nagyobb affinitást fognak mutatni egy saját PC építésére, de sokkal valószínűbben választanak majd olyan komponenseket, melyek gyártóját már jól ismerik.

Ezt is olvasd el:

Kegyetlen módszerrel sóz oda a YouTube a reklámblokkolóknak

×