Az AMD és a partnerei mindig tudnak meglepetést okozni. Érdekes kártyával rukkolt elő az ASRock, kérdéses lehet a sikeressége.

2024.06.14. – A Radeon RX 6000 szériáját lassan négy éve, 2020 októberében leplezte le az AMD. A grafikus magok az RDNA 2 architektúrára épültek, ilyeneket találhatunk meg az Xbox Series X/S és PlayStation 5 konzolokban is. Az RX 5000 szériát váltották az újdonságok. Rengeteg modellt felvonultatott akkoriban a vörös óriás. A belépő szintű RX 6400-től kezdve, a középkategóriát erősítő RX 6700 XT-n át egészen a kifejezetten erősnek számító RX 6950 XT-ig válogathattak a játékosok. Az alsó kategóriában továbbra is népszerű választás ez a széria, hiszen az RX 7600-nél nincs gyengébb kártyája az AMD-nek az új generációban.

Azt már sejteni lehet az elmúlt napok történéseiből, jeleiből, hogy az AMD és a partnerek alapos készletkisöprést tartanak. Szinte mindegyik újgenerációs AMD kártya ára csökkent a tengerentúlon, nagy eséllyel az európai trendváltozásra sem kell már sokat várnunk. Az ASRock azonban egy olyan kártyával rukkolt elő, melynek érkezésére senki sem számított, még a legelvetemültebb AMD rajongók is meglepődtek. Nézzük is, hogy mit tud az „új” videokártyájuk.

Négy éves videokártya térhet vissza a boltok polcaira, extra VRAM-ot is kapott

Érkezik az AMD RX 6500 XT 8 GB-os változata

Érkezik az AMD RX 6500 XT immáron 8 GB-os változata

Az RX 6500 XT kártyát hazánkban 60-80 ezer forint körül kaparinthatjuk meg. 2022-es megjelenésekor sem volt egy combos konstrukció, de a szintén alsó kategóriában népszerű GTX 1650 szintjét azért hozza. A játékosok szívfájdalma volt akkoriban, hogy az alap változatot 4 GB videomemóriával lőtte be az AMD, mely sajnos még alacsony felbontásokon is kevésnek bizonyulhat.

Nos, az ASRock 2024 júniusában nem csak újraéleszti a kártyát, de extra 4 GB memóriával meg is támogatja azt. Megjelenítőkből továbbra is csak kettőt támogat, ám még így is jóval erősebb, mint a piacon elérhető legerősebb integrált megoldások. A legnagyobb kérdés az ár lehet. Az RX 6600 minden tekintetben jobb választás lehet, ha azonos áron érkezik a piacra, egyértelműen csak nyomott áron lehet életképes a boltok polcain. Ráadásul az sem sokáig tart ki, hiszen a Zen 5 processzorokból sem kell sokat várni az erősebb iGPU-val felvértezett példányokból, melyek könnyedén hozhatják az RX 6500 XT erejét. A közösség szerint érthetetlen döntés az ASRock részéről a kártya kiadása, nagy eséllyel a beragadt chipektől szabadulnak meg ilyen formában.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Ha igazán kemény vagy, ezt a 7 izzasztó gyúrós játékot ismerned kell

×