Korszakváltáshoz érkezhet a PC-s iparág 2024 nyarán. Június 18-án elstartolnak az ARM processzorral felvértezett masinák a partnerek műhelyeiből.

2024.06.14. –Hamarosan hatalmas korszakváltáshoz érkezhet el a PC-s iparág. Az Apple már 2020-ban elkezdte a kezdő lépéseket, ám a többiek válaszára egészen mostanáig kellett várni. A korábbi, x86-64 architektúrát válthatja az ARM architektúra. Ezzel ezidáig leginkább telefonokban és tabletekben találkozhattunk. Mainstream vonalon egyedül az Apple használt ilyen processzorokat a gépeiben. Az elmúlt évek alapján azonban kiderült, hogy remek teljesítmény mellé remek hatékonyság is társul, hordozható gépekben jobb választás lehet, mint az AMD vagy Intel megoldásai.

Az első, Snapdragon X Elite és Plus ARM processzorokkal felvértezett eszközök 2024 júniusának közepén startolnak el. Olyan gyártók jelentkeznek laptopokkal és tabletekkel már az első körben, mint az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo, a Microsoft vagy éppen a Samsung. Később pedig akár Mini és teljes méretű PC-kben is feltűnhet majd az új technológia. Jól látható tehát, hogy az iparág legfontosabb szereplői közül senki sem maradt ki. A váltás jelentőségéről és a körülményekről éppen a napokban jelentkeztünk egy bejegyzéssel.

Az ARM processzorok grafikus erejére sem lehet majd panasz

Snapdragon X Adreno teljesítmény ARM

Snapdragon X Adreno teljesítmény

Június 18-án érkeznek az első masinák, ám egészen június 13-ig még elképzelésünk sem lehetett arról, hogy milyen grafikus teljesítménnyel debütálnak. A Snapdragon X Elite és Plus a mobilokból már ismerős Adreno grafikus magokat kapja meg, abból is az X1 változatot. A Qualcomm, több, remek hírt és specifikációt is belengetett:

  • Dedikált driver érkezik Windowsra
  • Ezt pedig egy Adreno Control Panel is kiegészíti, mely az Nvidia, AMD és Intel megoldásaihoz hasonló tudással lesz felszerelve
  • DirectX 12.1, 11 támogatás mellett a Vulkan 1.3 és OpenCL 3.0 sem maradhat ki
  • Havi szintű frissítésre, fejlődésre számíthatunk
Snapdragon X Adreno teljesítmény ARM

Snapdragon X Adreno teljesítmény

A Snapdragon X Elite grafikus teljesítményét az Intel Core Ultra 7 155H grafikus teljesítményéhez lehet hasonlítani. Több címben azonban az ARM-es megoldás győzedelmeskedik, mely biztató lehet a jövőre nézve. Ne feledjük, hogy mindez kiegészül a Windows frissen debütáló, Snapdragon-exkluzív FPS növelő megoldásával is, melynek köszönhetően a megjelenített képkockák száma a fentinél is magasabb lehet. Kíváncsian várjuk a heteken belül megérkező, független teszteket.

Forrás: Qualcomm

Ezt olvastad már?

Napokon belül elstartol a PC-s világ legújabb korszaka

×