A RAM bővítés látszólag egy igencsak egyszerű dolog, ám rengeteg buktatója lehet a memóriák cserélgetésének, főleg DDR5 platformon.

2024.06.14. – Az AMD és Intel teljesen más megközelítésben kezelte a DDR4 és DDR5 váltást. Az Intel 12., 13. és 14. generációja hibrid alaplapokkal jelentkezett. A legtöbb gyártó DDR4 és DDR5 támogatással is felvértezte az a különböző árkategóriás alaplapjait. Azt azonban már a vásárláskor el kellett dönteni, hogy a régi vagy az új technológia mellett tesszük-e le a voksot. Az első időszakban még egyértelműen költséghatékonyabb lehetett egy-egy DDR4 lap felé húzni, ám 2023 nyarától ezt az előnyét is elveszítette az előző éra. Az tény, hogy továbbra is olcsóbb a DDR4 memória, ám, ha a jövőbiztosságot és az extra teljesítményt is figyelembe vesszük, akkor elillan az előny.

Az AMD esetében nem volt kérdés, a Ryzen 7000 széria kizárólag csak a DDR5 memóriákat támogatja. Egy azonban továbbra sem változott. A legtöbb modern alaplapon 2 vagy 4 memória slotot találhatunk, legyen szó DDR4 vagy DDR5 változatokról. A legfontosabb ajánlás gépfejlesztés, gépépítés esetében, hogy mindenképp párosával vegyük a memóriát. A Dual Channel bizonyos esetekben akár 20-30%-os teljesítménytöbblettel is járhat, nem érdemes egy-egy modullal bohóckodni. No, de mi a helyzet, ha később bővítenénk még a gépet?

Mi az a Dual Channel?

A gépépítés során azt szokták javasolni, hogy egy nagy memóriamodul helyett inkább 2, fele akkora modul kerüljön az alaplapunkba. Nem véletlenül, hiszen ekkor (DDR4 esetében) a két darab 64 bites csatolófelületet a processzorunk egy darab, 128 bites csatornaként kezeli, így a sávszélesség is megduplázódik. Papíron ez kétszer olyan gyors rendszert eredményezhetne, de ez egyrészt elméleti sávszélesség, másrészt nem 100% hatásfokkal futnak a gépeink.

A fenti tesztet megnézve kiderül, hogy nem csak benchmarkoknál lehet hasznos a dupla sávszélesség, ám manapság már egyre kevésbé van jelentősége. Bizonyos, arra érzékeny címeknél, mint például a Fortnite vagy a PUBG radikálisabb lehet a különbség, főleg 1080p felbontás esetében és a minimum FPS-eket vizsgálva. Általában árban sincs nagy eltérést a KIT és az egyetlen memóriamodul között, így mindig érdemes lehet a 2 modulra törekedni. Léteznek Triple és Quad Channel alaplapok is, ám ezek csak a felhasználók nagyon kis százalékát érintik, asztali szegmensben a Dual Channel a megszokott.

Memóriák keverése

Néhány alaplapon csak 2 RAM slot van

Néhány alaplapon csak 2 RAM slot van

2 memóriaslottal felvértezett alaplap esetében nincs kérdés, hiszen ekkor a régi modulokat mindenképp ki kell vennünk a fejlesztéshez. 4 slottal azonban már komoly kérdéskör lehet, hogy lehetséges-e keverni a memóriákat. A rövid válasz az, hogy: IGEN! Amennyiben azonos generációról beszélhetünk, úgy papíron bizony keverhetjük a memóriákat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy érdemes is. Nézzük is, hogy milyen hátrányokkal járhat az esetleges keverés. Fontos kiemelni, hogy ezek akkor is előfordulhatnak, ha látszólag azonos órajelen és időzítésen ketyegnek a RAM-ok:

  • Sok, modern processzor kevésbé hatékony memóriakezelésben, ha 4 modult kell kezelnie. Az AMD Ryzen 7000 szériája kifejezetten érzékeny a 4 DDR5 modulra, így akkor is érdemes lehet 2 mellett maradni, ha az alaplap lehetőséget ad 4 modulra.
  • Nem biztos, hogy működni fog az XMP/EXPO. A legtöbb modern RAM, nem a szabvány, JEDEC órajeleken működik, hanem azoknál gyorsabban. Ezt technikailag OC-nak tekinthetjük, ám az XMP/EXPO funkciónak köszönhetően csak egy extra kattintással jár ez a tuning. Két modul esetén általában nincs probléma, de négy, főleg kevert modul esetében könnyen lehet, hogy az alap órajeleken fog csak ketyegni a RAM, mely komoly teljesítményromlással is járhat.
  • Instabilitást is okozhat a memóriák keverése, még akkor is, ha látszólag ugyanolyan márkájú és specifikációjúak a memóriák.

Menet közben is változhatnak a chipek

Azonos RAM típusoknál is változhatnak a chipek

Azonos RAM típusoknál is változhatnak a chipek

A gyártók sok esetben az életciklus közben is variálják a RAM modulokat. Azaz könnyen lehet, hogy a 2 éve megvett memóriában teljesen más gyártótól származó chip teljesít szolgálatot, mint a jelenleg kapható, azonos néven és specifikációkkal futó modellekben. Ez ismét nem várt problémákat okozhat. Éppen ezért, beszéljünk akár 2 vagy 4 modulos kialakításról, csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy valóban azonos modulokat kapunk, ha egy időben, egy gyártói csomagban, azaz KIT-ben vásároltuk azokat. 

Verdikt

Ha minél kevesebb fejfájástól szeretnénk megkímélni magunkat, akkor az alábbi dolgokra kell figyelnünk:

  • Érdemes kerülni az 1 modulos kialakítást, hiszen a Dual Channel több alkalmazásban és játékban is extra teljesítményt adhat, néhol akár 20-30%-ot is.
  • Lehetőleg kerüljük a 4 modulos kialakítást is, főleg DDR5 esetében. Érdemes inkább eladni a jelenlegi 2 modult és ahelyett nagyobb modulokat beszerezni, mint négyet használni.
  • 2 (és 4) modulos kialakításban is ügyeljünk arra, hogy egy időben és csomagban (KIT-ben) vásároljuk a memóriákat, hiszen az évek során azonos néven más memóriachipekkel is találkozhatunk.
  • Ha a fentieket nem tartjuk be, akkor instabilitási és teljesítménnyel kapcsolatos problémákba ütközhetünk.

Ezt olvastad már?

Ha igazán kemény vagy, ezt a 7 izzasztó gyúrós játékot ismerned kell

 

×