Hamarosan örökre megszabadulhatunk a konzolos játékosok legidegesítőbb, de leggyakoribb jelenségétől, a kontrollerek driftelő, elhúzó analóg karjaitól.


Bódi Dániel

2024.06.14. – Teljesen mindegy, hogy a nap végén milyen kontrollert szorongatsz, az analóg karok driftelését aligha úszod meg. Persze, mindig akadnak kivételek, akik soha semmilyen körülmények között nem tapasztaltak ilyesmit, pedig már vagy 100 éve játszanak konzolon – számukra talán meglepő lehet, hogy egy nagyon szűk kisebbséghez tartoznak, a többség sajnos sokkal többször idegeskedik az elhúzó karok jelenségén, mint kellene.

A driftelés problémája pedig azóta létezik, amióta a Nintendo és a Sony a 90-es évek közepén az irányítóikra rakta. Sajnos azóta sem sikerült ezt megoldaniuk, pedig nem kifejezetten olcsó eszközökről van szó – és valójában már akadna rá néhány megoldás. Az egyik ilyen például a Hall-effect joystickok, melyek a hagyományos módszer helyett fizikai érintkezés nélkül, elektromágnesekkel határozza meg az analóg karok helyzetét, ezzel pedig a lehető legminimálisabbra csökkenti a meghibásodás lehetőségét.

Az egyik legjobb Hall-effekt analógos kontrollergyártó a GuliKit, azonban megelégelte a Nintendo, a Sony és a Microsoft teszetoszaságát, és úgy döntött, hogy maga teszi rendbe a gyakorta meghibásodó kontrollereiket. A GuliKit ugyanis bejelentette, hogy a kis túlzással elromolhatatlan mágneses analógjait külön-külön is árulni fogja a PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series és Nintendo Switch kontrollerekhez, melyekből csak ki kell kapni a gyárit, berakni az újat, és már játszhatunk is.

Persze, könnyebb lenne az ember dolga, ha modulárisak lennének a kontrollerek, de nem azok, ezért némi odafigyelést és minimális szakértelmet azért igényel a folyamat. Már csak azért is, mert a Nintendo-PS-Xbox kontrollerekben le vannak forrasztva a stickek, így, ha nincs meg otthon az ehhez megfelelő szerszámosláda, akkor érdemesebb a GuliKit kütyüjét egy szervizben beszereltetni.

Azt követően viszont nagy valószínűséggel soha többé nem kell már hozzányúlni – legalábbis a driftelés miatt semmiképp, a beragadó gombok és ravaszok még okozhatnak galibát. Ugyanitt a GuliKit nagyon sajnálja, de a korábbi ígéretükkel ellentétben a drágább irányítókkal: a DualSense Edge-dzsel és az Xbox Elite kontrollerekkel nem lesz kompatibilis a megoldás, mivel egyszerűen sem a Sony, sem pedig a Microsoft nem kínál működő kalibrációs eszközöket hozzá.

Hogy pontosan mikor fog piacra kerülni a GuliKit beszerelhető elektromágneses analógja, azt sajnos még nem tudni, de valószínűleg már nem lehetünk annyira messze tőle, mert házon belül már ilyen impozáns teszteket is készítettek már:

Ezt is olvasd el:

Nem mindegy, hogy mi kerül a processzorra – Ezek most a legjobb paszták

×