Merülj el a hűs habokban, gyönyörködj lenyűgöző tengeri állatokban és menekülj veszélyes ragadozók vagy a légszomj elől!

Gábor János

2024.06.14. – A víz alatti videojátékok reputációja nem a legjobb, mert elég sok akad köztük, aminek az irányítása a túl jól (vagy pont, hogy rosszul) másolt környezeti jellemzők miatt meglehetősen nehéz. Ez csalódottságot kelt, és – lássuk be – rendesen el tudja venni az ember kedvét még egy egyébként szép és látványos címtől is. De kár kapkodni a levegőt, ha mindenáron alámerülnél már, csak nem tudod, mit válassz. Ezzel a 8 tengeri játékkal nem igazán lehet mellén lőni.

Subnautica

Képzeld el, hogy egy idegen bolygón rekedsz, egy óriási óceán mélyén! Nincs fegyvered, nincs élelmed, és csak a túlélési ösztönöd vezet. A Subnautica egy nyílt világú túlélő kalandjáték, ahol te magad vagy a történet: felfedezed a víz alatti világot, építesz menedéket, gyűjtesz forrásokat, és küzdesz a tengeri lényekkel meg persze az elemekkel. PC, Mac, PS és Xbox platformokon is merülhetsz.

Iron Lung

Ebben a 2022-es horrorjátékban egy elítélt vagy, akit egy rozsdás tengeralattjáróba, az Iron Lungba zárnak. A feladatod, hogy felfedezd a vérvörös (vagy vér?) óceánt, túléld a benne élő szörnyek rohamait és fényképeket készíts a kulcsfontosságú helyszínekről. Vigyázz, nem egy átlagos horrorjáték: a játékmenet rendkívül feszült, klausztrofób és nyomasztó, így csak erős idegzettel vágj neki! A tengeralattjáróban korlátozottak az erőforrásaid, ráadásul a radarod az egyetlen fényforrásod. A vízben rejtőzködő szörnyek közben bármikor megtámadhatnak, így folyamatosan ébernek kell lenned. PC-n tolhatod.

Beyond Blue

Ez egy elképesztő utazás a mélységbe, ahol egy kutatócsapat tagjaként fedezed fel az óceán titkait. Nem csak egy szimpla játék, oktató jellegű élmény is, mivel az óceánok védelmére és a tengeri élet sokszínűségére hívja fel a figyelmet. Ez nem véletlen: a Beyond Blue különlegessége, hogy a BBC Earth dokumentumfilmjei inspirálták, így a valódi, hiteles információkkal gazdagodhatsz benne. Az irányítás könnyen tanulható és intuitív, így akkor is menni fog, ha kezdő vagy. Majdnem minden nagy platformra beszerezhető.

Barotrauma

Merülj el a Jupiter holdjának, az Europának az óceánjában, egy izgalmas, 2D-s kooperatív túlélőjátékban, ahol a csapatmunka és a stratégia lesz a kulcs a sikerhez! Lehetsz kapitány, mérnök, szerelő, orvos vagy biztonsági tiszt is: minden pozíciónak megvan a maga szerepe a tengeralattjáró üzemben tartásában és a veszélyekkel szembeni küzdelemben. És veszély az akad bőven. A mélység tele van iszonyatos lényekkel, mutánsokkal és ellenséges frakciókkal. Használj fegyvereket, csapdákat és speciális felszereléseket a túléléshez, miközben felfedezed a Jupiter holdjának óriási óceánját és ősi titkok után kutatsz. PC és Mac platformon zúdul rád a baj.

Under The Waves

Magával ragadó, narratív kalandjáték, ami behatóan boncolgatja a gyász és az önfelfedezés témáját. Bújj a profi búvár, Stan bőrébe, akit mélyen és érzékenyen érint a felesége elvesztése. A gyász súlya alatt Stan a magányt választja, és az Északi-tenger mélyére merül. Ebben a víz alatti világban furcsa látomásokkal és rejtélyes eseményekkel találkozik, amik új megvilágításba helyezik a múltját. Az Under The Waves lenyűgöző atmoszférát és gyönyörű víz alatti tájakat kínál. A játékmenet a felfedezésre és a történetmesélésre összpontosít, de néha fejtörőket is meg kell oldanod. PS, Xbox, PC platformokra is viheted.

Dave the Diver

Készülj fel egy egyedülálló kalandra, ahol a mélytengeri felfedezés, a halászat izgalma és egy sushi étterem vezetése vár! Ez a 2023-ban megjelent játék több műfajt is ötvöz, így garantáltan leköt. Fedezd fel a tenger élővilágát, kutass elsüllyedt kincsek után, és fogj ki akár igazán ritka halakat! Válaszd ki a megfelelő csalit és technikát, szerezz új búvárfelszerelést, csalikat és hajókat! Minderre persze a kifogott halakból származó bevételből futja majd, szóval okosan kell gazdálkodnod. PC, PS és Nintendo Switch platformokon tolhatod.

ABZÛ

Akárcsak a fentebb írt Dave the Diver, az ABZÛ sem hiányozhat egy olyan listáról, ami tengeri vagy víz alatti témájú játékokat sorol fel. Ez a gyönyörű víz alatti kalandjáték egyedülálló élményt nyújt, tele csodákkal és felfedezéssel. A grafikája lélegzetelállító: úgy fogod érezni magad, mintha tényleg a tenger mélyén úsznál. Találkozz egzotikus tengeri élőlényekkel, oldj meg ősi rejtélyeket, és fedezd fel elveszett civilizációk romjait! Ha nyugira vágysz, jó hír, hogy az ABZÛ-ban nincs stressz, nincsenek ellenségek, csak te és a tenger. PC, PS, Xbox és Nintendo Switch platformokon pörgetheted.

Depth

Ez a 2014-es videojáték egyedi játékmenetet, izgalmas PvP-harcokat és lenyűgöző víz alatti környezetet kínál. Játszhatsz cápaként: használd az éles fogaidat és a hatalmas erőd, hogy levadászd a búvárokat és a mélység urává válj, vagy búvárként, amikor a csapattársaiddal együttműködve kell túlélni a cápatámadásokat, és teljesíteni a küldetéseket – például víz alatti barlangokban vagy elhagyott (?) hajóroncsokban. PC-n indulhat a nyomasztó kaland.

Ezt se hagyd ki:

Most mondd, hogy nem álommeló: így telik egy játékillusztrátor egy napja

×