A YouTube minden korábbinál nehezebbé teszi a hirdetések kiszűrését a reklámblokkolóknak.


Bódi Dániel

2024.06.13. – Folytatódik az örök harc, az ádáz háború a YouTube és a reklámblokkolók között, amiben igazán egyik fél sem áll nyerésre sosem, úgy pedig veszíteni sem tudnak.

A felhasználók, akik nem hajlandók kifizetni a YouTube Premium 1790 forintos havidíját tántoríthatatlanul megoldják okosba, de azért elő-előfordul, hogy a változtatások okozta pár napi frusztráció képes meggyőzni egy-két embert, akik azután egészen biztosan nem fognak már visszaváltani Premiumról blokkolóra. Egyrészt mert egyszerűen kényelmesebb, örökre békén hagyják az embert, aki fixen nem kap többé reklámot az arcába, de az sem utolsó szempont, hogy az előfizetéssel még a tartalomgyártókat is támogathatjuk.

Hamarosan pedig még többen válthatnak majd előfizetést maguknak, a YouTube ugyanis egy következő adagnyi frusztrációval készül, amivel megnehezítenék az olyan trükkös megoldások dolgát, mint amilyen a ReVanced, vagy a SponsorBlock. Épp ez utóbbi figyelmeztetett rá, hogy hamarosan előfordulhat, hogy az ad blockert használók itt-ott hirdetésekbe futhatnak videónézés közben, amit – bár nem lehetetlen, de – jóval nehezebb lesz kiszűrni, mint korábban bármit.

A YouTube ugyanis a reklámok videókba illesztésének metódusát alakítaná át úgy, hogy azokat közvetlenül a videofolyamokba injektálja. Ez a legeslegegyszerűbben azt jelenti, hogy a reklámokat egyenesen a videótartalmakba illeszti be, nem pedig attól külön, fölé, ahogyan eddig történt.

Ezidáig az volt a YouTube módszere, hogy a videófolyam és a hirdetés két különálló dolog, a lejátszó pedig úgy lett kódolva, hogy a reklám megjelenítésekor a videót a háttérben szüneteltesse. A legtöbb ad blocker úgy működik, hogy egyszerűen kiszűri és letiltja a hirdetések beillesztéséhez használt JavaScriptet, a Vanced a platformra feltöltött fájlfolyamokat térítette el, a ReVanced pedig a hivatalos alkalmazást módosítja, míg a SponsorBlock felhasználói bejelentések-jelzések alapján szűri ki a reklámos videórészeket.

Igen ám, csakhogy a YouTube mostantól teljesen megkülönböztethetetlenné teszi a reklámokat a valódi tartalomtól. Jól sejted: a videó hossza is megváltozik attól függően, hogy mennyi reklámot tartalmaz, sőt, még az időbélyegzőket is odébb tolhatja, így a nem előfizetők nem is fogják előre látni, hogy pontosan hol következik majd a „nemzeti” propaganda. A reklám tehát már nem szünetelteti a videót, hanem simán pörög tovább, amit a hagyományos módszerekkel szinte lehetetlen lesz kiszűrni.

A SponsorBlock és a ReVanced viszont úgy tűnik megússza – előbbi a bejelentések alapján elvileg továbbra is képes lehet szűrni – még ha lassabban is, utóbbi pedig eleve az alkalmazás Premium-szintjét imitálja. A hagyományos blokkolók viszont nagyon nagy gondban lehetnek. De nem ez az egyetlen, amivel a YouTube próbálkozik: nemrég például a videó átugrásával szívatta a reklámblokkolót használókat.

Ezt is olvasd el:

100 videojátékot képzelt el az AI – elképesztő művek születtek

×