A vád szerint a Valve a Steamen manipulálja az árakat, így átverik a játékosokat. Szóval most komoly kártérítést követelnek, mivel lehúzták a játékosokat.

2024.06.13. – Úgy tűnik, hogy egyes országokban nem nézik el olyan könnyen, ha megpróbálják lehúzni őket. Az Egyesült Királyságban legalábbis most úgy gondolják, hogy a Steamen ez történik. A Valve komoly perrel nézz szembe, miután azzal vádolják, hogy a Steam piaci előnyét kihasználva 14 millió játékost vert át. A Londonban benyújtott kereset szerint a Valve olyan üzleti modellt tart fent, ami miatt más digitális PC-s boltok nem tudnak versenybe szállni.

A Valve manipulálja a piacot?

Oké, valószínűleg tudod, hogy nincs hiány digitális online boltokból, ahol PC-s játékokat lehet venni. Ott van az Epic Games Store, a Battle.net, a Ubisoft Connect, az Xbox és a Microsoft Store, a GOG.com és még sok más. Szóval akkor mi ez a pereskedés? Bontsuk le a dolgot.

A vád szerint a Valve szerződésében árparitásra kényszeríti a fejlesztőket, ami azt jelenti, hogy a Steam mellett nem árusíthatják a játékot olcsóbban. Tehát ha mondjuk valami 5000-éert jelenik meg a Steamen, akkor más oldalon nem lehet olcsóbb. Ez a fejlesztők számára azért lehet rossz, mert a Valve alapból 30%-os részesedést von le minden Steamen történtő játékeladásból. Szóval a fejlesztők talán emiatt még rátesznek az alapárra, hogy jobban járjanak. Ezt a 30%-ot nekünk kell kifizetni, más platformokon pedig nem jelenhet meg olcsóbban a játék, a 30% nélkül. Szóval a lényeg, hogy a Steam játékok árai fel vannak pumpálva. Másodszor, a fejlesztőknek minden DLC-t, kiegészítőt a játékokhoz a Steamen keresztül kell árulni (amiből a Valve újabb részesedést kap).

A per

„A Valve manipulálja a piacot, és kihasználja a játékosokat” – állítja a gyermekek digitális jogaiért küzdő Vicki Shotbolt, aki a Milberg London ügyvédi iroda támogatását élvezi. A perhez még külön weboldal is készült, a steamyouoweus.co.uk, ami szerint ha a per sikeres lesz, a brit PC-s játékosok kaphatnak a 656 millió font értékű kártérítésből. Ez fejenként körülbelül 44 fontot (kb 20 ezer forintot) jelent.

Érdekesség, hogy ugyanez az ügyvédi iroda 2022-ben a Sony ellen is indított hasonló pert, ami még azóta is folyamatban van. Mivel az Epic Games Store mindössze 12%-ot kér a Valve részesedéséhez képest, de a játékok ritkán olcsóbbak az Epic boltjában, ez a kereset kissé furcsának tűnik. Bár talán csak idő kérdése, hogy az Epicet is megkeresse ez az ügyvédi iroda.

A Steam a PC-s játékok és a játékosok messze legnagyobb platformja; becslések szerint a Valve csak 2023-ban 9 milliárd dollár bevételt termelt.

Ezt láttad?

Ha bejött a SnowRunner: 8 szimulátor, amiben dagaszthatod a sarat

×