Az Nvidia és az AMD is erőteljesen lendült neki a 2024-es évnek. Egyre jobban kopogtat azonban az újabb generáció, elindulhat a kisöprés.

2024.06.12. – Az AMD és az Nvidia a színfalak mögött már az új videokártya generációt készítheti elő. Az Intel sem képez kivételt, ám a kék óriás esetében sokkal kevésbé konkrétak a szivárgások, melyek akár későbbi megjelenést is takarhatnak. A 2024-es év elején a játékosokat mindkét gyártó rendesen megbombázta, 5-6 új modellt is megtalálhattunk a boltok polcain. A slágertermékek egyértelműen az Nvidia Super kártyái lehettek, de az AMD 7900 GRE globális startja sem volt egy rossz lépés.

Az AMD már korábban elhintette, hogy a Radeon 8000 széria nem jelentkezik flagship modellel. Az RTX 4090-et sem tudták megszorongatni, így a következő generációban már meg sem próbálják. A fókuszban egyértelműen a közép és alsó(bb) kategória lehet. Az általánosságban elmondható, hogy azonos árért cserébe az AMD több FPS-t ad manapság is, ám a DLSS, a jobb Ray Tracing és a Reflex hármasa sokaknál az Nvidia felé billentheti továbbra is a mérleget. Ennek ellenére tovább zuhannak az árak, készletkisöprést tarthatnak a vörösek.

Tovább esnek az AMD videokártyák árai

Folyamatosan csökken az AMD kártyák ára

Folyamatosan csökken az AMD kártyák ára

Lassan egy éves évfordulóját ünnepli az AMD RX 7900 GRE kártya, ám a hazai felhasználók csak kora tavasszal találkozhattak vele először. Az Nvidia Super kártyáira válaszolt a globális megjelentetéssel az AMD, azóta folyamatosan csökkenti az árcédulákat a vörös óriás. Úgy tűnik, hogy 2024 nyarára is marad ez a tendencia, jelenleg az amerikai piacon az alábbi árakat olvashatjuk le:

Az RX 7700 XT és 7800 XT kártyák mellé pedig ingyenes játékot is választhatnak a vásárlók. Természetesen az európai árak ettől eltérnek, ám a trend mindenképp biztató lehet, nagy eséllyel 2-3 héten belül már a hazai piacon is érezhető lesz majd az újabb ármozgás. Ha hosszabb távban gondolkodunk, akkor azonban érdemes lehet megvárni a 2024 végére, 2025 elejére jelzett új szériákat. Legyen szó Nvidia vagy AMD kártyáról, a friss termékek mindig megborítják a piacot.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Ha bejött a SnowRunner: 8 szimulátor, amiben dagaszthatod a sarat

×