A világ első civil SpaceX űrmissziója során négy űrutazó állt Föld körüli pályára. A tudósok megállapították, hogy genetikailag megfiatalodtak.

2024.06.12. – Tudom, nagyon furcsa, de már olyan világot élünk, amikor gyakorlatilag bárki kimehet az űrbe, ha szeretne, bár nyilván ez nem ilyen egyszerű. A SpaceX Inspiration4 űrmissziója volt az első, ami kizárólag civilek által végrehajtott űrmisszió volt, aminek során négy fős legénység állt Föld körüli pályára. A tudósok visszaérkezésük után azt kutatták, hogy milyen hatása volt rájuk az űr, és bizony érdekes felfedezést tettek: gyakorlatilag genetikailag fiatalabbak lettek.

Hogy mi?

Ahogy arról a TweakTown is beszámol, a SpaceX állt a 2021-ben végrehajtott Inspiration4 küldetés mögött, aminek során négy civil űrhajóst állítottak Föld körüli pályára a SpaceX Crew Dragon űrkapszulával. A négyfős csapat mindössze néhány napot töltött az űrben, majd visszatérésük után a tudomány szolgálatába állították a testüket, azzal a céllal, hogy megértsék, hogyan hat az űr az emberi fiziológiára. Három tanulmányt is végeztek, és megállapították, hogy az űrhajósok genetikailag megfiatalodtak az űrben, bár a hatás csak rövid ideig tartott.

A tudósok megvizsgálták az asztronauták DNS-ét, valamint bizonyos öregedési markereket, az úgynevezett telomereket. Ezek a kromoszómákat védő sapkák, amikről ismert, hogy a korral rövidülnek, miután bizonyos környezeti tényezőknek és stressznek vannak kitéve. Az űrben töltött idő alatt azonban az űrhajósok telomerei megnyúltak, ami azt jelzi, hogy a DNS öregedése csökkent. A kutatók úgy vélik, hogy a telomerek meghosszabbodása az űrben uralkodó magasabb sugárzás miatt történt.

Figyelemre méltó, hogy miután az űrhajósok visszatértek a Földre, néhány hónapba telt, mire a telomerek ismét rövidültek. A megrövidült telomerek DNS-károsodáshoz vezethetnek, ami az egyént hajlamosabbá teszi számos betegségre, például a rákra vagy a szívbetegségekre. Az űrhajósok egészségi állapotát elemző tanulmányokat a Nature tudományos folyóiratban tették közzé: itt, itt és itt.

Amúgy itt egy videó a legénység utazásáról:

 

Borítókép: Tweak Town

Ezt láttad?

Most mondd, hogy nem álommeló: így telik egy játékillusztrátor egy napja

×