A 20 perces első játékmenet bemutató alapján nem olyan biztos, hogy ez lesz az a Dragon Age, amire a rajongók idestova 10 éve várnak.


Bódi Dániel

2024.06.11. – Hogy pontosan mennyire fog megfelelni a régi rajongók elvárásainak a közel 10 éve készülő újabb Dragon Age-fejezet, azt már csak azért is lehetetlen megjósolni, mert a The Veilguardra keresztelt negyedik rész kicsit másfajta élményt fog nyújtani, mint korábban bármi.

Legalábbis a legelső, alább látható 20 perces játékmenet bemutató alapján egészen biztosan új korszakot fog megkezdeni a Dragon Age: The Veilguard, amiből semmi mást, csak tömény akciót láthattunk. A nyílt világból egyelőre semmit sem ismerhettünk meg, csupán a hőscsapat ismerős és újabb tagjainak kaszabolása juttathatta eszünkbe 2021 egyik legjobbját, a Square Enix méltatlanul sikertelen Galaxis Őrzői játékát, ami egy ehhez nagyon hasonló harcrendszerrel és mechanikákkal operált.

Manapság már nyilván nehéz újat mutatni, ugyanakkor döbbenetesek az egyezések a két játék között: a The Veilguarban is lesznek akció-platformer-kaland elemek, a társainknak szinte ugyanúgy adhatunk ki parancsokat (ezt csak a hivatalos oldalra feltöltött screenshotokból tudhatjuk), de bizonyos helyzetekben is hasonlóképp kell majd választanunk közöttük, mint a Guardians of the Galaxy-ban. Nehéz eldönteni, hogy ez bók, vagy inkább sértés, hiszen az egyik egy vezetett, narratív akció-kaland, míg a Dragon Age elvileg egy terebélyes RPG-széria, ami első blikkre úgy tűnik, hogy még akció-orientáltabb irányba evolválódna tovább.

Sokaknak a Dragon Age-ekre jellemző komolyabb, realisztikusabb látványvilág animációfilmesebbre, harsányabbra cserélése sem fogja elnyerni a tetszését – amellyel mintha a fiatalabb, Fortnite-on edződött közönségért próbálnának meg kinyúlni. És persze, tudom, nem minden a grafika, de a Dragon Age: The Veilguard a látottak alapján nem lesz a legszebb játék a piacon. Sőt, kicsit olyan, mintha valójában az előző generációra készült volna, de 4 évvel a váltás után már csak a miheztartás végett jelenne meg kizárólagosan Xbox Series-re, PS5-re (és persze PC-re).

Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a játékmenet elvileg a bétából származik, vagyis könnyen lehet, hogy az idén őszre kitűzött megjelenésre sokat fog még fejlődni-változni. A többiről viszont majd csak azután nyilatkozhatunk, hogy végigültük a The Veilguard stáblistáját, hisz még az is előfordulhat, hogy hosszú idő után egy újabb remekművel örvendeztet meg bennünket a mostaninál szebb napokat is látott BioWare.

Ezt is olvasd el:

100 videojátékot képzelt el az AI – elképesztő művek születtek

×