Ennek a lánynak egy átlagos napja is álomszerű az egyszerű földi halandóknak – de nem azért, mert gazdag. Ez a játékillusztrátor BOLDOG, ami nagy különbség.

Gábor János

2024.06.10. – „Sziasztok, gamer arcok! Képzeljétek el, hogy a világ egyik legnagyobb játékfejlesztőjének, a Square Enixnek az illusztrátorai vagytok, és minden napotok a kreativitás és a fantasztikus karakterek világában telik.” Hatásos felvezető a 30 éves Rubi történetéhez, aki legnagyobb szerencséjére tehetséges művész, ám az, hogy sikeres – ami ebben az esetben azt jelenti, BOLDOG – nem csak a vele született talentumnak köszönhető. A játékillusztrátor Tokió szívében él, és ez – a brutálisan drága megélhetés miatt – eleve nagy szó, de sokat is tesz azért, hogy minél értelmesebben és jobban élvezhesse az életet. Tanulhatunk abból, ahogyan telik egy napja, szóval nézzük, Paolo de Guzman riportfilmje alapján!

Az alaphelyzet az, hogy Rubi és házikedvence – ami egy csincsilla – egy Tokióban kincset érő egyszobás lakásban él. Durva, de alapjáraton ennél is kisebb életteret igényelt: csak azért pakolt át a minigarzonból egy valamivel tágasabb garzonba, mert a COVID alatt kénytelen volt otthonról dolgozni, és ez több helyet igényelt. De ennyi. Hogyan tud mégis egyszerre sikeres és boldog lenni a világ egyik legdrágább metropoliszában?

Előzmények

Rubi hat éve dolgozik videojáték-illusztrátorként. Kislánykora óta imád rajzolni, de sokáig nem látott benne karrierlehetőséget. Az egyetemen teljesen más területen tanult, mert úgy gondolta, hogy az illusztrálásból nem lehet megélni. Azonban amikor elkezdett munkát keresni, rájött, hogy több neves japán cég is kínál ilyen állást, és nem is rossz fizetéssel. Ekkor döntött úgy – és fontos, hogy ebben a szülei is támogatták, ami a karrierista Japánban szintén nem lehetett egyszerű menet – karaktertervezés szakra megy a főiskolán. Helyes döntésnek bizonyult, mert később éppen emiatt kapta meg álmai munkáját, a többek között a Final Fantasy és a Kingdom Hearts játékokról ismert Square Enixnél.

A játékillusztrátor reggelije és utazása a munkába

Rubi napja mindig jógával indul, aztán egészséges reggelit készít magának, ami általában diófélékből, lekvárból és áfonyából áll. Ezután indul el a munkahelyére, ami 20-25 perces vonatútra van tőle. Ehhez a relatíve kis távolsághoz persze költöznie kellett, mert korábban a szülői házban, Kanagava prefektúrában élt, ami minden nap kétszer egyórás ingázást jelentett. Az irodája most egyperces sétára van a Higashi-Shinjuku állomástól – ide jár be, de persze sok kollégájához hasonlóan ő is sokat dolgozik otthonról, viszont rendszeresen meg-meg kell jelennie, például az értekezleteken.

Az első dolga, hogy ellenőrizze az e-mailjeit és válaszoljon rájuk, majd nekiáll az aktuális illusztrációs projekteknek. Amikor a riportot forgatták róla, éppen egy hete dolgozott egy illusztráción, de ez csak az egyik projektje, hiszen egyszerre több munkát is menedzsel – együttműködésben a csapatával.

A játékillusztrátor egy nap alatt készít el egy koncepcióvázlatot, amit aztán a team visszajelzései alapján finomít, figyelembe véve a karakterek egyedi személyiségét és hátterét. A munkájának ellenőrzése egy 3D modellező szoftverrel történik, hogy lássa, hogyan sikerült életre kelteni az általa is tervezett karaktert.

Ezen a ponton a kisfilm elárulja: az illusztrátorrá válás nem könnyű út, és ezt Rubi példája is jól mutatja: nagyon sok szenvedély és kitartás szükséges hozzá – a vele született tehetség mellett persze, ami az alapvető rajzkészség és a művészi véna, amit érdemes művészeti iskolában fejleszteni. Ezt utóbbit olyan specializált képzések követik, mint például a karaktertervezés. Fontos a folyamatos gyakorlás és a portfólió építése is, amiből az aktuális a későbbi munkáltatók ismerik fel a tehetségét és munkabírását. Rubi egy szakmai főiskolán tanulta meg a karaktertervezés és illusztráció alapjait, majd gyakornoki programokon keresztül szerzett tapasztalatot, mire beindult a karrierje.

Ebédidő, délutáni munka és esti gaming

A játékillusztrátor rendre a kollégáival ebédel, a cég étkezdéjében. Nem vacak hely irodai menzának, mert a menün például sült lepényhal is szerepel – ezt választja Rubi, majd alig hagy érte pénzt a kasszánál, hiszen a juttatások része a kedvezménnyel vásárolható étel. A kaja után tovább dolgozik az illusztrációin, majd részt vesz a Chocobo GP csapat megbeszélésén, ahol a jelenlegi és jövőbeli tervekről egyeztetnek. Délután még egy utolsó meeting vár rá, mielőtt hazaindulhat.

Az esti levezetés: gaming. Hát persze. A nap végén Rubi online játszik barátaival, és közben egy könnyű vacsorát is összedob magának, ami egy ínycsiklandó őszibarack-mozzarella saláta. Úgy tűnik, és ez bizony nagyon követendő példa, hogy ragaszkodik a kizárólag egészséges ételekhez, ami nyilván komolyan hozzájárul, hogy a sok ülőmunka ellenére is formában tud maradni. Az esti játék során egyébként szociális életet is él, hiszen jól elbeszélget a barátaival, ami remekül kikapcsolja lefekvés előtt.

Rubi élete tele van kreativitással meg kihívásokkal, és imádja, amit csinál: a játékok világában zajló munka számára inkább szórakozás, mint egy mezei állás. Ha te is játékillusztrátor akarsz lenni, ne feledd, hogy a tehetség mellett kitartásra és folyamatos tanulásra is szükség van!

Ezt se hagyd ki:

Ilyenek lennének kedvenc játékkaraktereink a Dragon Ball Z világában

×