Nem kell már sokat várni minden idők egyik legjobb fantasy sorozatának, a D&D-n alapuló A Vox Machina legendájának új évadára.


Bódi Dániel

2024.06.09. – 899 forint. Ennyibe kerül Magyarországon az Amazon Prime Video, aminek méretes kínálatában minden idők egyik legjobb fantasy sorozatát is megtalálni – amit elöljáróban valószínűleg nem sokan láttak itthon. Ennek legfőbb oka, hogy az ára ellenére is a Prime Video az egyik legkevésbé elterjedt szolgáltatás, pedig már egyetlen sorozatért is bőven megéri kifizetni a rettenetesen alacsonyra taksált havidíjat.

Nyilván nem a Hatalom gyűrűire próbálok utalni, hanem a Dungeons & Dragons világán alapuló animációs A Vox Machina legendájára, ami nem csak a kiemelkedő minősége miatt kuriózum, hanem mert nagyrészt a rajongók támogatása miatt valósulhatott meg egyáltalán.  Az Amazon viszont hamar meglátta a sikeres Kickstarter-kampányból megvalósult sorozatban a potenciált, aminek 2. és a hamarosan érkező 3. évadát már maga finanszírozta, amiért nem is lehetünk elég hálásak.

A Vox Machina legendája ugyanis nem csak a műfaja miatt fantasztikus: az azonosulható, pillanatok alatt megszerethető karakterei és a köztük lévő kapcsolatok, a feldolgozott izgalmas és mély történetei, a remek látványa, a koherensen megalkotott világa azonnal beszippantják a gyanútlan nézőt. Én például másfél-két nap alatt ledaráltam a két évad mind a 24 részét, pedig az előzetesei alapján cseppet sem számítottam arra, hogy ennyire el fog kapni a D&D hangulat… ami egyébként sokszorosa annak, mint amit az élőszereplős Dungeons & Dragons: Betyárbecsület közben érezhettünk – pedig meglepően zseniálisan ültette nagyvászonra az asztalt körbeülő szerepjátékos élményt az is.

Bár a binge watching ellen hatásos ellenszer, ha elfogynak az évadok, szerencsére azonban már nem kell sokat várni a folytatásra sem: a Vox Machina hősei: Grog, Vex, Vax, Percy, Pike, Keyleth, Scanlan és Trinket idén október 3-án visszatérnek, hogy minimum megpróbálják leölni a Kromatikus Konklávé világuralomra törő sárkányait – dolguk nehézségéről mi sem árulkodik jobban, minthogy a második évadban is csak egyet sikerült nagy nehezen, kínkeserves, már-már lehetetlennek tűnő harcok árán eliminálni.

Ugyanitt fontos adalék, hogy bár az ízelítők alapján nem úgy tűnik, de A Vox Machina legendája egy erősen felnőtt sorozat. A 18+-os jelzést illő komolyan venni, fantasy-őrült gyerekkel semmiképp se üljön le senki elébe, mert itt a mérhetetlen erőszak útján literszám kiontott vér mellett bőven akadnak felnőtt poénok, elég explicit szexualitás, válogatott káromkodások, de még a feldolgozott témák sem túl gyerekkompatibilisak.

Ha te azon magyar sokaság táborát erősíted, akinek még nem volt szerencséje a Vox Machinához, akkor októberig még bőven van idő pótolni a lemaradást az Amazon Prime Videón – igaz, a tatár senkit sem hajt, hiszen aligha a 3. lesz az utolsó felvonása ennek a parádés kalandnak.

Ezt is olvasd el:

100 videojátékot képzelt el az AI – elképesztő művek születtek

×