Késő tavasszal egyre több információ érkezett azzal kapcsolatban, hogy az AMD elengedheti a Windows 10 felhasználók kezét.

2024.06.09. – Lassan 3 éve, hogy megjelent a Windows 11, melynek fogadtatása nem volt túl vidám. A rendszer a Windows 10-nél megszokott, barátságosnak tekinthető gépigény helyett már jóval keményebb feltételekkel érkezett. Ide sorolhatjuk a TPM 2.0 és a SecureBoot támogatásának megkövetelését, de a DirectX API verziója sem mindegy a rendszernek. Ez olyan modern processzorokat is lemorzsolt a támogatási listákról, mint a 8. generációnál régebb Intel Core processzorok vagy épp az AMD Ryzen 1000-es szériája. Nem titok, ki lehet játszani ezeket a feltételeket, de egyre több program külön is ellenőrzi ezeket, majd akár meg is tagadhatja az indulást.

Nem csoda tehát, hogy sokan még azóta is a Windows 10 rendszeren maradtak, de azért szép számmal akadnak olyanok, akik váltottak. Jelenleg azonban opció a maradás is, hiszen a modern Intel és AMD CPU-k támogatják a Windows 10-et is, az operációs rendszer pedig 2025 őszéig szintén életképes maradhat. Úgy tűnik azonban, hogy nem sokáig lesz ez már így. A 2024-ben érkező AMD és Intel egységek fejlettebb iGPU-t és AI magokat hoznak magukkal, melyekhez megfelelő driveres támogatásra is szükség van. Az AMD azonban úgy tűnik, hogy szakít is a Windows 10-zel.

Az AMD új generációjának egy része nem is támogatja már a Windows 10-et

Az AMD 2024 elején piacra dobta a Ryzen 8000 szériát, ám ez CPU szinten nem volt nagy ugrást. Idén júniusban azonban bemutatták a Zen 5 architektúrára épülő Ryzen 9000 generációt és a laptopokba, handheld és mini PC-kbe érkező Ryzen AI 300 / Strix Point processzorokat is.

AMD processzor

Rossz hír lehet a Windows 10 rajongóknak, hogy az AMD Ryzen AI 300 szériája valóban szakít a Windows 10-zel. A hivatalos weboldalon is remekül leolvasható, hogy Windows 11, RHEL és Ubuntu támogatása érdemes csak készülni. Jó hír lehet azonban néhányaknak, hogy a Ryzen 9000 széria esetében a jelek alapján még kitart a cég, azaz a júliusban érkező processzorokat nyugodt szívvel használhatják majd a „régi” Windows alatt is. Nem kell azonban meglepődni, ha előbb utóbb az Intel, netán az Nvidia is becsatlakozik a sorba.

Forrás: Digitaltrends

Ezt olvastad már?

Ilyen jó és rossz hatással lehet a szervezetedre a videojáték

×