A Winamp a legtöbb PC-s felhasználó szemében kellemes emlékeket ébreszt. Nem véletlen, hogy a mai napig akadnak rajongói a programnak.

2024.06.09. – A kétezres évek elején és a közepén egyetlen egy program került szóba, ha PC-s zenehallgatásról volt szó. A Winamp a gyári programoknál fényévekkel jobb volt, a felhasználók pedig szabad kezet kaptak a felhasználói felület és funkciók kialakításában. Az első verzió már 1997-ben megjelent, a fejlesztésért Justin Frankel és Dmitrij Boldirev duója felelt. A legsikeresebb változat az ötödik verzió lehetett, mely 2003-ban debütált. A 2010-es évek elejére aztán megjelentek a sokkal jobb alternatívák, mint például a Foobar2000, de akkoriban kezdte szárnyait bontogatni a streaming is. A Spotify, Deezer és Tidal hármasával nem igazán tudott versenyezni egyik alkalmazás sem.

Egészen 2022 második feléig nem is igen kaptunk a Winamp háza tájáról friss híreket. Ekkor azonban új változatok bukkantak fel a cég weboldalán, a Windows 11 hivatalos támogatására sem kellett sokat várni. Új funkciók is élesedtek az alkalmazásban, előfizetéses modellel is jelentkezett a fejlesztői gárda. A zenéket megvásárolhatják az alkalmazásban közvetlenül is a felhasználók, sok esetben pedig kedvezményes árakon juthatnak hozzá zenekaros, előadói merchekhez.

Valaki valós formába öntötte a Winamp zenelejátszót, íme a Linamp

Azt hinné az ember, hogy közel 30 év után már nem tudnak meglepetést okozni a Winamp rajongók, ám erre mindig rácáfol valaki. A fenti videó néhány nappal ezelőtt, június 7-én került fel a YouTube felületére. A Linamp névre keresztelt projekt gyakorlatilag egy Hi-Fi torony és a Winamp szerelemgyereke, némi extra funkcióval megfűszerezve. A fizikai forma ellenére pedig az ikonikus felhasználói felületen és a médialejátszó képességen sem esik csorba.

Linamp - Winamp

Linamp

A felhasználói felületért egy hatalmas, LCD érintőkijelző felel. A gép lelke egy Raspberry Pi 4 számítógép, ez látja el a kijelző vezérlését és természetesen a médiatartalmak lejátszását is. A gép hátulján a szokásos USB, HDMI és Ethernet csatlakozó is megtalálható, de a 3.5 milliméteres Jack sem maradhat ki, ha már zenelejátszásról beszélünk. Ha valaki a modernebb technológiákat kedveli, azzal sincs gond, hiszen Bluetooth is található a masinában. A terveket egyelőre nem tette közzé a projekt megálmodója, de remélhetőleg erre sem kell sokat várni.

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

Ilyen jó és rossz hatással lehet a szervezetedre a videojáték

×