Teljesen rákapott az erotikus tartalmakra és a közösségi médiára egy elszigetelt bennszülött közösség, akiknek a Starlink ajándékba adta a netet.

Gábor János

2024.06.07. – Ráfázhat a modern világ felé kitárt kapukra az amazóniai marubo bennszülött törzs. Azután, hogy hosszú ideig a világtól elvágva éltek az Amazonas völgyében, tavaly ősszel a Starlink úgy döntött (nyilván önpromóciós céllal), hogy megajándékozza az egyszerű, természetközeli embereket az internet csodájával. Hát, minden lett belőle, csak csoda nem – mindenesetre a negatív társadalmi hatások mellett jelentős hasznot is húznak a faluban megjelen műholdas szolgáltatásból.

Rengeteg bennszülött él elvágva a világtól

Tegyük hozzá: az, hogy a marubók egy részére kifejezetten rossz hatást gyakorol az internet, az az elérhetővé vált tartalomszolgáltatások hibája, és nem a Starlinké. Mert a technológiája valóban lenyűgöző: használható sebességű adatkapcsolatot hoz létre, tényleg a világ bármely eldugott szegletében, és ehhez elég egy sajátos alakú antenna meg egy rákapcsolt router. Az ilyesfajta megoldásokra nagy szükség lehet – például az évszázadokkal ezelőtti életstílusnál megragadt őslakos közösségekben, akik az ENSZ számításai szerint nincsenek is kevesen: 90 országban több mint 476 millió bennszülött él, vagyis ők képviselik a globális emberi populáció 6,2 százalékát. Valamilyen szinten rá kell kapcsolni őket a világra, na de nem mindegy, hogy hogyan – és erre az amazóniai törzs a saját kárán jött rá.

A 2000 tagból álló népcsoport az Ituí-folyó mentén rendelkezik telepekkel, amelyek tavaly szeptemberben rácsatlakoztak a Starlink műholdas internethálózatára. A hozzáférés számos pozitív változást hozott a törzs életébe – írja az egyik törzsfőnököt idézve a The New York Times. Enoque Marubo a lapnak elmondta: az internet segítségével életeket menthetnek meg, már azáltal is, hogy a törzs vezetői könnyebben tartják a kapcsolatot a többi bennszülött faluval, míg mindenki más a távol élő családtagjaival tud többet beszélni.

Már megint az a rohadt pornó

A bajt ugyanakkor az internet ismert hátulütői okozzák: ha kontrollálatlanul ráöntöd olyan emberekre (a modern civilizációban például a gyerekekre), akiket a kutya nem edukált a használatával kapcsolatban, akkor elemi ösztönöktől vezérelve kezdhet vadállat módjára viselkedni a világhálón. Ezt történt az amazóniai törzs tagjai között is. Csak a pornó dől a fiatalokra, akik vég nélkül osztogatják egymás között az erotikus felnőtt tartalmakat. Ha ez önmagában nem lenne elég,

totálisan ráfüggtek civilizációnk második legnagyobb ellenségére: az elsőt, a hülyeséget leghatékonyabban terjesztő közösségi médiára.

Tsainama Marubo törzsvezető azt nyilatkozta, hogy az internet kezdeti öröme hamar problémássá vált. „Először mindenki boldog volt, de a dolgok mostanra rosszabbra fordultak. A fiatalok lusták lettek, és eltanulták a fehér emberek szokásait” – célzott diszkréten a pornó és a közösségi média fogyasztására.
Alfredo Marubo, a falvak szövetségének főnöke közölte: a fiatalok csoportos chatszobákban osztogatják egymásnak a videókat, ami teljesen idegen a bennszülött törzs visszafogott és konzervatív hagyományaitól.

A férfiak ráadásul a rájuk szakadt nagy mennyiségű pornó hatására „agresszív szexuális viselkedést” mutatnak, de a kommunikáció általában is sokat romlott a lakók között. Ahelyett, hogy beszélgetnének egymással, lepődj meg, folyton a telefonjukat bújják, amit főleg a családok azonosítanak problémaként. A törzs vezetői attól tartva, hogy az internet miatt a folklórjuk és a kultúrájuk elvész (szegények még nem biztosak benne, de: el fog), korlátozó intézkedéseket hoztak. Reggelenként két órán át, esténként pedig csak öt órán át érhető el az internet, és egyedül a náluk is pihenőnapnak számító vasárnap az, amikor non-stop bekapcsolva tartják a Starlink vevőegységeit. Hátha ez majd segít.

Ezt se hagyd ki:

Ha unod a beszélő fejeket – itt a 10 legnépszerűbb kutya influencer

×