Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy a állatövi jegyeknek milyen hatása van az élet különböző aspektusaira.

2024.06.07. – Az elmúlt években rengeteg tudományos kutatás célja volt az, hogy megvizsgálja: tényleg hatással vannak-e az életünkre a nyugati állatövi jegyek? A tudományos kutatások rendszerint ugyanarra a következtetésre jutottak, ám ezeket nem hiszi el. Vajon tényleg van értelme az asztrológiai hiedelmeknek? Tényleg számít, hogy mit ír a horoszkóp? A tudománynak úgy tűnik, egyértelmű a válasza, amit ha minden igaz, most be is bizonyítottak.

Horoszkóp-kutatás

Az asztrológia régóta azt sugallja, hogy az égitestek születéskori helyzete befolyásolja a személyiségjegyeket és az életutat is. A tudományos közösség szkepticizmusa ellenére az asztrológia továbbra is népszerű, az amerikaiak mintegy 30%-a hisz az asztrológiai hatásokban. Ezen állítások igazolására vagy megcáfolására irányuló korábbi tanulmányokat gyakran bírálták módszertani gyengeségeik és a kis mintavétel miatt.

Új tanulmányában azonban Mohsen Joshanloo, a Keimyung Egyetem és a Melbourne-i Egyetem Jóléti Tudományos Központjának munkatársa ezeket a problémákat kívánta orvosolni, nagy, országos reprezentatív mintát és robusztus statisztikai módszereket használva. Azt vizsgálta, hogy az állatövi jegyek valóban befolyásolják-e a egyéni jólétet. Az amerikai felnőttek körében végzett országos reprezentatív felmérés a General Social Survey (GSS) adatait használta fel. Ez az 1972 óta rendszeresen végzett felmérés széles körű információkat gyűjt, beleértve az Egyesült Államok lakosainak attitűdjeit, viselkedését és véleményét. Tanulmányához Joshanloo a GSS négy legutóbbi hullámának adataira összpontosított, konkrétan a 2016-os, 2018-as, 2021-es és 2022-es évekre, amik 12 791 ember válaszait foglalják magukban. Joshanloo nyolc, a jóléthez kapcsolódó fő eredményváltozót elemzett: általános boldogság, depressziós tünetek, pszichológiai állapot, munkahelyi elégedettség, pénzügyi elégedettség, életöröm, általános egészség és családi boldogság.

Eredmény

Nos, a helyzet az, hogy a nyolc aspektus közül hét esetében nem volt statisztikailag egyértelmű hatása a csillagjegyeknek. Az egyetlen kivétel a pénzügyi elégedetlenség volt, ahol találtak némi hatást. Ennek a hatásnak a mértéke azonban elhanyagolható, ami azt jelzi, hogy gyakorlatban nincs jelentősége. Kiderül az is, hogy az állatövi jegyek nem jósolják meg érdemben az életben történteket, a hatások pedig valószínűleg a véletlen művei. A kutató szerint az asztrológiai jegyekre hallgatni olyan, mintha egyszerűen feldobnánk egy érmét vagy eldobnánk egy dobókockát. Mindez elvileg meggyőző bizonyíték a közhiedelemmel szemben, miszerint a csillagjegyek befolyásolják az élet különböző aspektusait.

Szóval a tanulmány egyértelmű eredménye, hogy semmi értelme nincs a horoszkópnak és az asztrológiának. Mivel a tudomány nem talált egyértelmű bizonyítékokat arra, hogy hatással lenne az életünkre, így a kutatók igyekeznek arra bíztatni, hogy ne a horoszkóp alapján hozzunk meg döntéseket az életünkben. Sőt, még káros is lehet a horoszkóp alapján irányítanunk az életünket. Ezek után te hiszel a horoszkópban?

Ezt láttad?

Tetszik az új Godzilla mozi? Íme még 7 szörnyfilm, ami van olyan jó

×