Ezúttal a Yettel arculatát használják arra internetes csalók, hogy megszerezzék a figyelmetlen előfizetők bankszámla-adatait.

2024.06.04. – Az összes vírustípus közül talán a trójai a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat. A szóban forgó kártevő programok ugyanis az emberek jóhiszeműségét, vagy éppen figyelmetlenségét használják ki. Az eredmény pedig akár totális káosz is lehet, még a banki adatainkat is ellophatják. Ezúttal nem egy vírus, hanem egy adathalász weboldal a téma, ám itt is a naivitás és a figyelmetlenség, ami kellemetlen helyzetbe keverheti az embereket.

Az ilyen jellegű csalások többnyire egy jól ismert brand, vagy vállalat arculatát használják fel arra, hogy kulcsinformációkat nyerjenek ki az emberekből. Jelszavak, felhasználónevek, bankszámlaszámok, meglepő, hogy egyesek mennyire nagyvonalúan szórják ezeket, ha azt hiszik „biztonságos” környezetben vannak.

Ha nem figyelsz, bajba kerülhetsz

A szóban forgó adathalász átverés ezúttal a Yettel feltöltőkártyás ügyfeleit helyezi célkeresztbe. Mivel ezeknek az egyenlegeknek a feltöltését sokan bankszámlákról történő utalással intézik, egy ilyen jellegű átverés pikk-pakk bankszámlaadatok megszerzéséhez vezethet. A vállalat tájékoztatása szerint a hamis weboldal megtévesztésig hasonlít a szolgáltató eredeti weboldalára, de a címsorban yettell.com szerepel, azaz két „l” betű, és „.com” végződésű a webcím. Bár a felület teljes mértékben a Yettel arculati elemeit használja, átverésről van szó. A Yettel saját mobilinternet-hálózatán már ki is zárta a csaló weboldal elérhetőségét. – írja a HVG.

yettel

Az emberek átverésében ráadásul az is közrejátszik, hogy a hamis weboldal eredetinek tűnő Yettel-weboldalként jelenik meg a Google találati eredményei között. Méghozzá első szponzorált találataként, ráadásul itt még helyes webcímet mutatva! Így a kattintásig szinte nem is állapítható meg, hogy csalásról van szó, és egy hamis, csaló weboldalra vezet a link. Sokan pedig az első kattintás után már nem figyelik, hogy jó helyen vannak-e, pláne nem úgy, hogy a Yettel oldalának arculatát tényleg lelopták a rosszakarók.

A Yettel arra kéri a feltöltőkártyás előfizetőit, hogy körültekintően intézzék az utalásaikat, erre pedig a cég hivatalos applikációját, vagy a hivatalos weboldalat használják. Sajnos ma már nem mindig lehet hinni a szemünknek, pláne nem az interneten!

Ezt olvastad már?

A világ egyik legvalósághűbb multiplayer shootere végre játszható lesz

×