A Steam szabályváltozása után tisztázzuk, mi lesz a PlayStation Network fiókodban megvásárolt játékokkal, ha már nem leszel.

2024.06.04. – Nem is olyan rég a Valve egyik döntése miatt kerülhetett előtérbe a téma, hogy mi lesz halálod esetén azokkal a játékokkal, amiket digitálisan már megvásároltál. Átruházhatók, örökölhetők, odaadhatod őket valakinek? Nos, sajnos az a helyzet, hogy ez platformonként változik, legalábbis  hivatalos formájában. De mik a lehetőségeid akkor, ha majd a fiókodhoz tartozó játéktárat szeretnéd másra hagyományozni?

Öröklés vagy nem?

Korábban érdekességként számoltunk be arról, hogy mi lesz az online közösségi oldal profiljaiddal, amennyiben (majd sok-sok év múlva) meghalsz. A Google, a Facebook, a Twitter (X) mind rendelkezik szabályozással ezt illetően. Nem is olyan rég pedig a Valve hozott egy döntést a Steam játékokkal kapcsolatban. Valaki ugyanis a végrendeletébe foglalta bele azt, hogy a Steam fiókjának tartalmait másra hagyná. Erről természetesen a Steam Supportot is értesítették, a válasz viszont már nem volt olyan rózsás, mint azt elsőre elgondolták. A Valve gyakorlatilag csírájában elfojtotta a próbálkozást, a Support kijelentette, hogy sem a Steam fiókok felhasználási joga, sem a könyvtárak tartalmai nem átruházhatók. Még arra sincs esély hivatalos úton, hogy egy meglévő fiókra csorgassák át egy másik felhasználó tartalmait. A végrendeletben leírtakat így tehát nem tudták teljesíteni. Persze még mindig működik az a módszer, hogy egyszerűen odaadod a bejelentkezési adatokat másnak, de előfordulhat, hogy erre nincs lehetőség. A Valve tehát elzárkózik, mindenki vegyen meg minden játékot magának. De hogy áll ehhez a többi platform?

PlayStation és Xbox

De akkor nézzük meg, hogy van ez máshol. Az Insider Gaming a napokban összeszedte, hogy az egyes cégek hogyan állnak a digitális könyvtárak esetleges továbbadásához a tulajdonos halála esetén. Mint kiderült, alapvetően egy cég sem engedi ezt megtenni, talán a GoG lehet az egyetlen kivétel. A Sony álláspontja kategorikus nem.

„A PSN-en keresztül elérhető minden tartalom nem kizárólagos és visszavonható licenc alapján az Ön számára személyes, magánjellegű, nem átruházható, nem kereskedelmi célú, korlátozott számú PlayStation eszközön történő korlátozott felhasználásra engedélyezett. A felhasználók nem adhatják el, nem adhatják bérbe, nem adhatják kölcsön, nem módosíthatják, nem adaptálhatják, nem fordíthatják le, és nem szedhetik szét a Tartalom bármely részét. Nem reprodukálhatják vagy adhatják át a Tartalom bármely részét” – olvasható a szabályzatban.

Szomorú, hogy valaki halála a legtöbb, amit tehetünk, hogy az elhunyt fiókot bezáratjuk. Ehhez előbb fel kell hívni a Sony-t, majd az adott személyhez tartozó PSN e-mail címét használva írásos kérelmet kell küldeni. Ha meghalunk, a PSN fiókjaink a jelek szerint a digitális kukába kerülnek, visszatérítés nélkül. Hasonló a helyzet az Xbox esetében is, ott szintén nem lehet átruházni semmit.

GoG, Epic Games, Nintendo

A RespawnFirst által nemrégiben közzétett cikk szerint a GOG – a Steam konkurens áruháza – csapatát is megkérdezték a témával kapcsolatban. A GOG egy kicsit engedékenyebb, mint a Valve szigorú munkatársai. Általánosságban elmondható, hogy a GOG fiók és a GOG tartalom nem átruházható. Ha azonban be tudsz szerezni egy bírósági végzést, ami feljogosít valakit a GOG fiók átvételére, akkor mindent megtesznek, hogy ez megvalósuljon. Szóval ők nyitottak, csak hivatalos papír kell. Az RF azt is kiderítette, hogy az Epic Games sem engedi átruházni a fiókot és annak tartalmát, halál esetén. Az interneten vannak olyan felvetések, amik szerint a Nintendo nyitott arra, hogy örökölhető legyen a hozzáférés a digitális profilokhoz.

A lényeg az, hogy mindenkinek meg kellene találni a módját annak, hogy a fiókok adatait még az elhalálozás előtt átadják, ha ez egyáltalán lehetséges. Nagyon jó lenne erre jobb szabályozás, hiszen egyre inkább olyan világban élünk, ahol a digitális kincseiket szívesen átadnák a jövő generációjának. 2022-ben például az Egyesült Királyságban eladott játékok 89,5%-a digitális volt. Szóval mindenhol hatalmas játékkönyvárak tűnnek majd el a jelenlegi hozzáállással.

Ezt láttad már?

SATA 3 vs M.2 vs NVMe – Melyik SSD-t érdemes választani?

×