Vajon miért döntött úgy a Sony, hogy a God of War Ragnarök PC-s változatát olyan feltételhez köti, ami sokakat elszakít a játéktól?

2024.05.31. – Úgy tűnik, hogy a Sony szereti magára haragítani az embereket. Legalábbis mostanában olyan döntéseket hoz, amivel pontosan tudja, hogy ellenérzéseket vált ki azok között, akik amúgy tökre örülnének annak, hogy a PlayStation exkluzív címek szép lassan megjelennek PC-re is. A május 30-i State of Play eseményen derült ki, hogy a God of War Ragnarök megjelenik PC-re is, azonban van egy csavar. Aki PC-n akar játszani, annak PlayStation Network fiókot is regisztrálnia kell.

Korábbi balhé

A Sony hasonló döntése egyáltalán nem sült el jól korábban, és nem is volt ez olyan régen. Néhány hete a cég úgy döntött, minden Helldivers 2 Steam játékost arra kötelez, hogy kössék össze fiókjukat egy PSN fiókkal, ha egyáltalán játszani akarnak. A felháborodás olyan nagy lett, hogy ezrével érkeztek a negatív értékelések az Arrowhead játékára. A Sony végül meghátrált, visszavonták a feltételt, de akkor már késő volt. 177 országban, ahol nem érthető el a PSN még ma sem játszható PC-n a játék. Aztán jött a Ghost of Tsushima PC-s megjelenése május közepén. Akkor a Sony azt mondta: a single kampányhoz nem kell PSN, viszont a multiplayer módhoz igen. Ez sem tetszett sokaknak, de mivel az alapjáték játszható PSN nélkül is, ezzel nagyjából megbékéltek az emberek. Közben azért a játékosközösség egy része eléggé szúrós szemmel kezdett nézni a Sony-ra.

God of War Ragnarök

Itt jön be a képbe a God of War Ragnarök PC-s portjának bejelentése. Miközben a játék szeptember 19-én lesz elérhető PC-n, a Steam oldal megerősíti, hogy a játékhoz PlayStation Network fiókra lesz szükség.

„PlayStation Network-fiók szükséges, a PlayStation szolgáltatási feltételeinek és felhasználói megállapodásának megfelelően” – olvasható az oldalon.

Miért kell a PSN?

A Helldivers 2 balhé alatt egyértelműen kiderült, hogy a PC-s játékosok nem igazán örülnek annak, hogy PSN fiókot kell regisztrálni a játékokhoz. Természetesen új fiókot regisztrálni nem nagy kellemetlenség, de van egy nagyobb gond. Jelenleg kb. 177 országban nem érhető el a PSN szolgáltatás, tehát nagyon sokan egyszerűen alapból kimaradnak az élményből. Ez valószínűleg nagyban visszaveti majd a PC-s eladásokat is, a felháborodás pedig csak hab a tortán. A Sony ezzel rengeteg gamert haragít magára.

De akkor miért követeli a PSN fiókot a Sony a játékosoktól? Egyszerű: A Sony nyomon akarja követni, hogy hányan játszanak a Steamen. Miután a Sony nagy terve a PS exkluzívok más platformon történő megjelenése, az adatok rendkívül fontosak a márka számára. A Sony így egyértelműbb és több információt kap arról, hogy mennyire van igény a PC-s portokra, milyen eredményeket produkál, és látható lesz, hogy milyen mértékben nő a PlayStation ökoszisztéma felhasználóbázisa.

A játékosok egy része tehát alapból kimarad a GoW Ragnarök élményből PC-n, aminek a hatása természetesen az, hogy már most elkezdték szidni a Sony-t a Redditen. Ha ez így folytatódik, és hatalmas lesz a visszhang, talán itt is vissza kell lépnie a Sony-nak. Meglátjuk, hogy a játékosok tiltakozása vagy a játék utáni vágy lesz az erősebb!

Ezt láttad?

Silent Hill 2, God of War PC – Minden a PlayStation State of Play eseményről

×