A Sony hivatalosan is bejelentette, hogy a PlayStation 5 lett a cég 30 éves gaming története során a legnyereségesebb konzolgeneráció.

2024.05.31. – Mivel a PlayStation 5 tulajdonképpen nagyon rossz időszakban jelent meg, nem sejtettük, hogy ennyire sikeres lesz. Megjelenésekor hatalmas készlethiány volt tapasztalható a COVID világjárvány miatt, ezért az ára is hatalmasra duzzadt, köszönhetően a válságnak és a scalpereknek köszönhetően. Aztán szép lassan lecsillapodott minden, a boltok polcaira felkerültek a konzolok, az ára csökkenni kezdett és egyre többen vették. Most pedig ott tartunk, hogy a Sony szerint több bevételt hozott a jelenlegi konzolgeneráció, mint minden eddigi PS.

A PS5 a legtöbb bevételt hozta

A Sony friss jelentéséből kiderül, hogy a PS5 lett a legjövedelmezőbb konzolgeneráció a gyártó történetében. A Sony, ami 1994-ben és 1995-ben mutatta be az eredeti PlayStation konzolt, az elmúlt három évtized során több százmillió konzolt adott el, sőt a PS2 minden idők legkelendőbb konzolja lett több mint 160 millió eladott példánnyal. A PS5 generáció az újabb nagy siker. Egy nemrégiben tartott üzleti prezentációban olyan statisztika volt látható, ami szerint a PS5 a megjelenése óta eltelt négy év alatt majdnem elérte a PS4 eredményeit, 106 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le. A PS5 10 milliárd dolláros működési bevételei viszont megelőzték a PS4 9 milliárd dolláros bevételét. A konzol decemberben lépte át az 50 millió eladott darabszámot.

A PlayStation 4 még mindig ott van!

Tavaly év végén érkezett a hír, hogy kora ellenére még mindig milliók játszanak PS3 konzolon. Így talán az is érthető, hogy sokan még mindig nem újítottak PS5-re, megmaradtak a jó öreg PS4-nél. Egy másik grafikon arra világít rá, hogy a PS4 még mindig nagyon fontos része a Sony gaming ökoszisztémának: a PS-játékosok fele még PS4-et használ. Ez 49 millió játékost jelent. A PS5 azonban az össz-játékórát tekintve lekörözi a PS4-et, 1 milliárd órával több játékórát ért el elődjénél. Szóval akinek PS5 van otthon, több időt tölt játékkal.

A prezentáció talán legérdekesebb része azonban az, ami arra vonatkozik, hogy egy játékos átlagosan mennyit költ PS termékekre egy adott időszakban. 4 éves időszakot tekintve kiderül, hogy egy átlagos player többet költ PS5-ön. A Sony szerint egy PS5 felhasználó átlagos költése 731 dollár, szemben a PS4 580 dollárjával. Ennek oka persze az, hogy PS5-ön PS4 játékok is elérhetők, így nagyobb az esélye, hogy valaki játékot vesz vagy mikrotranzakcióra költ. A PS4 nem volt kompatibilis a PS3 játékokkal. A lényeg az, hogy a Sony sikereihez a PS4 még mindig nagyon sokat tesz hozzá, hiszen a PS konzoltulajdonosok nagyjából fele PS4-en játszik. Emiatt nehéz lenne elképzelni, hogy a Sony mostanában végleg eltemetné a konzolt.

Borítókép: Sony

Ezt láttad?

127 (!!!) film érkezik a SkyShowtime kínálatába – köztük több korszakos mestermű

×