Az emberek döntöttek: közönségszavazáson vált egyértelművé, hogy kik voltak a legjobbak eddig Batman szerepében a moziban és a tévében.

Gábor János

2024.05.31. – Ha szuperhősfilmekről van szó, Batman az egyik legjobb (és legkorábbi) példa, hiszen hosszú évtizedek óta jelen van a mozivásznakon és a tévéképernyőkön. A karaktert eljátszó több tucatnyi színész közül csak kevesen váltak ikonikussá a szerepben, hiszen a szuperhősről néha kifejezetten gyenge produkciók is készültek. Ezeket ugyanakkor remekül ellenpontozták drámában és látványban is erős szuperprodukciók vagy akár művészi igényességgel készült rajzfilmek, amikor a szinkronhangnak kellett elvinnie a hátán a műsort. A rajongók a Ranker közönségszavazásán értékelték a színészek teljesítményét – akár élőszereplős, akár animációs filmben játszották a zord igazságosztót. A hónapok óta tartó voksoláson mostanra eléggé egyértelmű erősorrend alakult ki.

10. Diedrich Bader

Bader számos karakternek kölcsönözte a hangját olyan animációs sorozatokban, mint a Batman Beyond, a The Zeta Project vagy a The Batman, de főleg a főhős megszólaltatása váltott ki elismerést a közönségből – különösen a Batman: A bátor és a vakmerő, illetve a Harley Quinn című produkciókért.

9. Val Kilmer

Bár az 1995-ös Mindörökké Batman, ne szépítsük, pocsék film, a főszerepet játszó Val Kilmer előkelő helyet szerzett magának a közönségszavazáson, ami leginkább annak köszönhető, hogy a nagyra értékelt Michael Keatonnal hasonlítgatták össze a teljesítményét. Persze nem ütötte meg, viszont az interpretációját többen is elismerték a szakmában, ami, ha a film megítélésének nem, legalább Kilmernek használt egy kicsit. Sokan értékelték azt is, hogy a Batman visszatér túl sötét tónusával szemben könnyebben emészthető hangulatot adott a mozinak és maga Batman is hősiesebbnek és szerethetőbbnek hat, mint a képregénybeli megfelelője.

8. Jason O’Mara

O’Marát választották ki Bruce Wayne/Batman megtestesítésére a DC Universe Animated Original Movies animációs filmjeiben, amelyek lényegében a The New 52 képregények által inspirált animációs filmek gyűjteményét alkotják. Batman először a Justice League: War-ban, majd a filmsorozat számos más produkciójában is feltűnt – végig O’Mara szinkronhangjával.

7. Will Arnett

Arnett 2017-ben, A Lego kalandban kölcsönözte a hangját Batman figurájának, majd folytatta is ezt a jól sikerült munkát az eredeti film spin-offjában, illetve a 2019-es A Lego kaland 2-ben. Aztán visszatért a szerephez a Csoda Kitty animációs sorozat BatKitty című epizódjában is.

6. Ben Affleck

Bizony, Benman. A rajongók ismert, kezdeti ellenérzései ellenére Affleck alakítása pozitív kritikákat kapott, olyan megjegyzésekkel, mint a „megnyerően mogorva”, a „karizmatikus” vagy a „meglepően érzelmes”. Affleck az Öngyilkos osztagban (2016) is feltűnt Batmanként, és az Igazság Ligája mindkét változatában újra eljátszotta a szerepet. Utóbbi zűrösen alakult forgatását követően azonban visszalépett a szereptől, és visszautasította azt is, hogy önálló Batman-projektet rendezzen.

5. Robert Pattinson

Affleck éppen neki adta át a stafétát, ami baromi jól jött neki, az Alkonyat-filmek számára máig terhes skatulyája miatt. Pattinson mindent megtesz, hogy elfeledtesse az emberekkel a szerencsétlen hősszerelmes vámpírt, és ehhez ideális választás volt a legutóbbi, sötét krimiként újraértelmezett Batman történet, ami mozikba került. El is hozta számára az elismerést – ezek szerint a közönség köreiben is, pedig előzőleg szinte mindenki baromi szkeptikus volt vele kapcsolatban.

 

4. Adam West

West a rajongók öröke kedvence volt és maradt, pedig mennyi idő eltelt már az 1960-as években vetített Batman sorozat óta! A 2017-ben elhunyt színész 1966-68-ig viselte a jelmezt és ennyi elég is volt számára ahhoz, hogy egy életre popkulturális ikonná váljon. A nosztalgia hullámaira felülve többször cameozott a Batman karakterre építő jelenetekben az Agymenőkben, vagy éppen viccelődött a klasszikus sorozat forgatásával a Family Guyban.

3. Kevin Conroy

Animációs sorozatokban, filmekben és videojátékokban játszotta Batmant, először az 1992 és 1995 között futó szériában. A 2022-ben elhunyt Conroy mély, rekedtes hangja Batman szinonimájává vált a maga idején, és széles körben elismerték, mint a Sötét Lovagot. Conroy posztumusz is a hangját adta karakternek, a 2024 januárjában megjelent Justice League: Crisis on Infinite Earths Part Three-ben.

2. Christian Bale

Christopher Nolan 2010-es években mozikba került trilógiája méltán lett generációs kedvenc, és a DC rajongók őszinte elismeréssel adóztak azért, hogy a filmek hozták a képregények sötét tónusú, nyomasztó, brutális hangulatát. Ebben hatalmas szerep jutott a tragikus hőst realista megközelítéssel eljátszó, mind fizikailag, mind szellemileg teljesen felkészült Bale-nek. A színész a legautentikusabb alakítások egyikét nyújtotta a franchise évtizedei alatt.

1. Michael Keaton

Az 1989-es Batman és az 1992-es Batman visszatér bebetonozta a karakter helyét a modern filmes érában. Szignifikáns filmeknek is bizonyultak a drámai alakításai miatt azóta is sikert sikerre halmozó színész karrierjében: örökre bírták a nevét az A-listás szupersztárok közé. Azon nagyon kevés színészek egyike, akit egybehangzóan imádtak a kritikusok és a nézők is – szóval nagy húzás volt éppen egy ekkora tehetséget megnyerni egy akkor még nem túl komolyan vett filmes műfaj egyik produkciójának főszerepére. A közönség annyira hálás neki, hogy a Ranker szavazásán egyértelműen vezeti a toplistát.

Ezt is olvasd el:

Az összes Superman: ez a 14 színész játszotta filmvásznon és tévében

×