Május közepén sikerült megdönteni a tévhitet, bátran választhatunk 6 magos CPU-kat is. No, de mi a helyzet a 8 magosnál jobb egységekkel?

2024.05.30. – Az elmúlt időszakban több alkalommal is megvizsgálta a TechSpot az egyes generációk vagy épp magszámok közötti különbségeket. Hamar megdőlt, hogy 8 mag alatt már nincs élet, sokkal többet számíthat az architektúra. Sokan felrótták azonban az oldalnak, hogy több generációt hasonlítottak össze, ahelyett, hogy azonos architektúrát eresztettek volna egymásnak. Valamilyen szinten jogosnak érezhették ezúttal a kritikákat, hiszen néhány nappal ezelőtt élesedett is az újabb teszt. Ebben a tesztben csak és kizárólag AMD Ryzen 5000 szériás CPU-k versenyeztek.

AMD processzorok

AMD processzorok

A Ryzen 5 processzorok hatalmas népszerűségnek örvendenek az alsóbb árkategóriákban. A Ryzen 5 3600 kikerülhetetlen szereplője a budget összeállításoknak, de a Ryzen 5 5600 is remek opció lehet, ha nem szeretnénk egy vagyont tölteni a gépbe. Feljebb már az Intel processzorai is jócskán beleszólhatnak a döntésbe, ám az alsó és középkategóriát egyértelműen a vörös óriás uralja. Éppen ezért még manapság is hasznos tanulság lehet, hogy mennyi magnál billen át az bizonyos ár-érték görbe.

A mérések

A tesztben négy főszereplőt találhatunk. A Ryzen 5 5600X a 6 magosok táborát erősíti, A Ryzen 7 5800X és X3D a 8 magos processzorokét, míg az 5950X a 16 magos CPU-k becsületét jött megvédeni. A 3D V-Cache-sel felszerelt 5800X3D izgalmas adalék lehet, hiszen könnyen kiderülhet, hogy a magszámnál sokkal jobban számíthat a Cache. Kezdjük is az első játékkal.

AC Mirage

8 mag processzor

1080p és 4K felbontásokban is megizzasztásra került a játék. Hamar leszűrhető, hogy a 6 és 8 mag között pár FPS csak a különbség, de a 16 mag sem segít olyan sokat. A 3D V-Cache azonban 1080p felbontásban nagyot villant, az AC is szereti az extra L3 gyorsítótárat.

Helldivers

8 mag processzor cpu

HellDivers esetében a 8 mag minimális előnnyel jár, miközben a 16 mag gyakorlatilag semmilyennel. 1080p felbontásban a 3D V-Cache ismét pazar választásnak bizonyulhat, 4K esetén azonban mind a négy processzor közel azonos teljesítményt nyújtott.

Ratchet and Clank

8 mag processzor

Jól látszik, hogy sok múlik a játékmotoron is. A Ratchet & Clank remekül skálázódik több magra, akár 8 mag felett is, ám manapság ez még továbbra is kuriózumnak számít. A 3D V-Cache azonban itt is remek FPS ugrást jelentett, úgy tűnik, hogy az AMD jó lóra tett ezzel a fejlesztésével.

Spider-Man Remastered

8 mag processzor cpu

A Spider Man szintén azoknak a játékoknak a táborát erősíti, ahol az extra magok extra FPS-t is jelentenek. Ez 1080p és 4K felbontásokban is így volt, ahogy az sem okozhat meglepetést, hogy a 3D V-Cache itt is győzött.

Átlag

8 mag processzor cpu

A 11 játékot felvonultató átlag hamar megmutatta, hogy mi lehet a valós kép. 2020-ban az 5950X még csak 4%-kal volt gyorsabb, mint az 5600X, mostanra azonban már jóval nagyobb lett ez a szám. Remekül mutatja, hogy egyre több játékmotor használ ki 6-nál több magot, de az sem titok, hogy a magszámnál jóval többet számíthat az L3 Cache.

Verdikt – Kell több 8 magos CPU-nál, ha játék a cél?

A fenti adatokból remekül látható, hogy érdemi ugrás 6 és 8 mag között olvasható le, ezt követően pedig maximum 1-2 rétegcímben villanhat nagyobbat a 12-16 mag. Múlt héten sikerült megcáfolni azt, hogy 8 mag alatt nincs élet, ezúttal pedig azt sikerült bebizonyítani, hogy 8 mag fölé merészkedni még gyakorlatilag felesleges pénzkidobás. Nem véletlen, hogy az Intel i9 egységei is beérik 8 nagy teljesítményű, P maggal manapság. Alig pár %-nyi extra FPS-el jár csak a 16 mag, miközben az árcédula sok esetben a duplája is lehet. Sokkal többet számíthatnak a magszám feltornázása helyett az olyan technológiák, mint a 3D V-Cache, mely magabiztosan uralta a tesztet a maga 8 magjával.

Jelenleg tehát a 6 és 8 mag közötti processzorokra érdemes támaszkodni, ha szeretnénk minél jobb ár-érték arányú gépet összerakni. Természetesen ha olyan rétegjátékokkal játszunk aktívan, melyek kihasználják a 16 magot, akkor nem érdemes gondolkozni, ám az átlagfelhasználók jelentős részére a fenti kijelentés vonatkozik. Szintén más tészta, ha a játékok mellett alkalmazások, 3D renderelések is rendszeresen pörögnek, abban az esetben bizony igencsak jól jöhetnek az extra szálak, magok.

Ezt olvastad már?

Tényleg alkalmatlan játékra egy 6 magos processzor? – Íme az igazság

×