Az AMD jelenleg 3 chipsettel képviselteti magát. Úgy tűnik, hogy a Ryzen 9000-es széria ezen is változtatna majd a nyár második felében.

2024.05.29. – Az AMD 2022-ben mutatta be a legújabb foglalatát, az AM5-öt. Több szinten is hatalmas ugrásnak számított házon belül ez a váltás. Egyrészt a korábbi PGA megoldás helyett, ahol a pinek a processzoron kaptak helyet, immáron ők is LGA-ra váltottak. Ennek köszönhetően az Intelhez hasonlóan, immár az alaplap ad helyet a pineknek. Másrészt pedig teljesen szakítottak a DDR4 memóriákkal. A konkurenciával ellentétben nem kalkuláltak hibrid, átmeneti generációkkal. Ez a kezdeti időszakban sok bosszúságot okozott, ám sűrű BIOS frissítésekkel igyekeztek gyógyírt találni erre.

Az AMD AM5 asztali vonalán 3(+2) chipset közül választhatnak jelenleg a vásárlók. Az A620 a belépő szintet képviseli, a B650 a közepes árszegmensben uralkodik, míg az X670 a maximalistákat célozza meg. A B650 és X670 rendelkezik „E” variánsokkal is, melyek leginkább a PCIe 5.0 képességekben adnak többet az alap változatokhoz képest. Az A620 azonban sok esetben nem szolgál ki már egy 90 wattot alig fogyasztó 7800X3D-t sem, míg néhány B650 alaplap ára akár 100 ezer forint fölé is benézhet. Az AMD erre nyújtana gyógyírt a 9000-es szériában.

Olcsó, de kellemes középkategóriás chipsettel jelentkezne az AMD

Az AMD processzorok nagy eséllyel a június elején elstartoló Computex 2024 eseményen mutatkozhatnak be. Az alaplap gyártók is javában készülnek már a konferenciára, több partner is bemutathatja a saját portfólióját. A MaxSun azonban ezt már idő előtt megtette.

A MaxSun várható felhozatala - AMD és Intel fronton

A MaxSun várható felhozatala – AMD és Intel fronton

Több Intel és AMD alaplappal is jelentkeznek majd, ám az igazán érdekes darab az MS-Challenger B840M 2.5 lehet majd. Korábban is érkeztek pletykák a B840-es chipsettel kapcsolatban, úgy tűnik, hogy valóban igaznak bizonyultak azok a híresztelések. A B840 a középkategória alját célozhatja meg. Az AMD gyakorlatilag fogta a B550 chipsetet, majd DDR5 és AM5 támogatással ruházta fel. Ennek köszönhetően az A620-szal ellentétben kiszolgálhatja majd a 8 magos Ryzen 9000 processzorokat is, de le kell mondani olyan extrákról, mint a PCIe 5.0 támogatás. Ez azonban igencsak kellemes árcédulával kecsegtethet, a PCIe 4.0 határait pedig nem igazán feszegeti egyik komponens sem a méregdrága SSD-ken kívül. Az árérzékeny felhasználók számára remek spórolási lehetőséggel bírnak majd ezek az alaplapok, kíváncsian várjuk a teljes felhozatalt.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

127 (!!!) film érkezik a SkyShowtime kínálatába – köztük több korszakos mestermű

×