Az Nvidia az RTX 40 szériában már kísérletezett egy olyan kártyával, mely 4 slotot emésztene fel. Könnyen lehet, hogy nem az RTX 5090 lesz az.

2024.05.29. – Az elmúlt időszakban egyre több gyártó háza tájáról érkeznek információk. Nem véletlen, hiszen elképesztő hardverdömpingre számíthatunk az év második felében. Az Intel, az AMD és az Nvidia is jelentkezik majd új videokártyákkal, de új gamer processzoroknak sem leszünk híján. Az újdonságok jelentős részét a 2024 június elején megtartott Computex 2024 eseményen leplezhetik le a nagyok, de biztosan lesz, amit a saját konferenciáikra hagynak majd. A legnagyobb figyelem egyértelműen az Nvidia RTX 50 kártyákat, illetve az új AMD és Intel CPU-kat övezheti az elkövetkezendő hónapokban.

Az RTX 40-es széria 2022 szeptemberében debütált, ám sokáig úgy vélekedett az iparág, hogy 2025-ig nem is érkezik majd új generáció. Aztán 2024 elején már lehetett sejteni, hogy az Nvidia máshogy gondolja, egyre több pletyka valószínűsítette a 2024-es debütálást. Mostanra pedig elég magabiztosan kijelenthető a szivárgások alapján, hogy még idén megérkezhet az RTX 5090 és RTX 5080 párosa. Úgy tűnik azonban, hogy több szinten is kellemes meglepetést okozhatnak az Nvidia újgenerációs kártyái.

Úgy tűnik, hogy kisebb lehet az RTX 5090, mint az RTX 4090

Az elmúlt napokban kiderült, hogy az RTX 5090 nyomtatott áramköre, azaz a PCB, jóval bonyolultabb lehet, mint a korábbi megoldások. Míg korábban egy nagy nyomtatott áramkörön kapott helyet minden komponens, addig az új generáció három, kisebb részre osztott NYÁK-kal rendelkezik majd. Sokan úgy gondolták, hogy ez egyenes út lehet a korábban elkaszált, 4 slotos helyigényhez.

Kopite7kimi, a veterán és megbízható szivárogtató azonban május 29-én megcáfolta ezeket az értesüléseket. Állítása szerint az RTX 5090 FE változata nemhogy nem lesz nagyobb, mint az RTX 4090, de még kevesebb helyett is kér magának. Az RTX 4090 referenciahűtője 3 slotot foglalt el, az RTX 5090 jelenleg tesztelt változata csak kettőt. Mindezt pedig két ventilátorral fűszerezné meg az Nvidia, hogy a hűtéssel se legyenek gondok. Nagy eséllyel a frissebb gyártástechnológiának köszönhetően jóval hatékonyabb lehet a Blackwell széria, pedig az Ada sem volt rossz ilyen téren. Egyre közelebb a kártyák hivatalos leleplezése, remélhetőleg már nem kell sokat várnunk erre.

Ezt olvastad már?

127 (!!!) film érkezik a SkyShowtime kínálatába – köztük több korszakos mestermű

 

×