Itt az év eddigi leghülyébb ötlete. Sosem voltál annyira magányos, mint a magány ellen létrehozott metaverzumban, amiben senkivel sem beszélhetsz.

Gábor János

2024.05.29. – A japán kormány elég furcsa metaverzumot indított el a magány leküzdésére. A csavar az, hogy a felhasználók nem beszélhetnek egymással, ami pompás ötlet egy olyan társadalomban, ahol hagyományosan magas az öngyilkosságok száma. Az elszigeteltséggel, túlhajszoltsággal és magányossággal küzdő japánok jól megkapják a magukét a Platt-verse néven indult projekttel, ami

inkább tűnik frusztrálónak és zavarba ejtőnek, mint kézzel fogható segítségnek.

Noritoshi Furuichi író-szociológus kipróbálta a platformot. Az X-en közzétett beszámolója szerint a multiverzum első ingere egy Security nevű avatár, ami arra utasít, hogy kapcsold be a néma üzemmódot. A weboldal is megerősíti ezt, majd arra kéri a felhasználókat, hogy lőjék ki a mikrofonjukat és a kamerájukat is, ne használjanak azonosítható neveket, valamint állítsák be a „Ne zavarj” módot. Kösz.

De ha nem kommunikálhatnak egymással, akkor mire jó nekik ez a metaverzum?

A válasz: nem sok mindenre. Játszani nem lehet, csak kormányzati weboldalakra ugrálni (amelyek persze nem is részei a metaverzumnak) és kapcsolatba lépni magányosság elleni szervezetekkel, chatbotokkal, előjegyzés nélküli konzultációs szolgáltatásokkal. Furuichi ironikusnak tartja, hogy egy metaverzumot, ami a kommunikációra és a kapcsolatteremtésre épül, arra használnak, hogy elnémítsák és elszigeteljék a felhasználókat. Szerinte ez az egész projekt „lehetett volna csupán egy weboldal, de bármi más is jobb lett volna, mint egy furcsa, üres digitális tér, ahol szándékosan el kell szigetelni magunkat a körülöttünk lévő emberektől” . A magányosság elleni harc nevében.

A Platt-verse javára szóljon az, hogy legalább igyekszik segíteni a magányos embereken, de egy ennyire suta megvalósítás tényleg párját ritkítja. A metaverzum ráadásul csak délelőtt 10-től este 6-ig tart nyitva, ami arra utal, hogy a benne lévő avatárok, amelyek utasításokat adnak, nem gépek, hanem igazi emberek, akik rendes munkaidőben felügyelik a platformot.

Ezt se hagyd ki:

Ha unod a beszélő fejeket – itt a 10 legnépszerűbb kutya influencer

×