A Steam jelenleg csak képernyőmentések készítését tudja magára vállalni. Igencsak úgy tűnik, hogy ez hamarosan megváltozhat.

2024.05.29. – Manapság rengeteg játékkiadó próbálkozik dedikált kliensekkel, ám egyértelműen a Steam az úr továbbra is. Egyre többen táncolnak vissza a Valve platformja felé, elég csak az EA-re gondolni. A legnagyobb ellenfél az Epic Games Store lehet, ám a Fortnite fejlesztőinek kliense rengeteg szinten le van maradva. Magabiztosan kijelenthető tehát, hogy néhány évig még biztosan nem veszélyezteti semmi a Steam uralmát. A cég mérnökei bele is kényelmesedhetnének a helyzetbe, ám úgy tűnik, hogy más utat választottak, folyamatosan érkeznek a fejlesztések.

Több lehetőségünk is van, ha az éppen játszott cím legjobb pillanatait szeretnék rögzíteni. A legnépszerűbb és talán legegyszerűbb megoldás az Nvidia Shadowplay lehet vagy annak AMD-s megfelelője. Folyamatos rögzítésre sincs feltétlenül szükség, hiszen csak akkor kell lenyomnunk a mentésre szolgáló gombot, ha valóban egy vicces vagy ütős pillanatot sikerült elkapnunk. Aztán ott van lehetőségként még az OBS, de több külsős gyártó is próbálkozik automatizált megoldásokkal. A Valve alkalmazása eddig csak képernyőmentéseket készített, ám úgy tűnik, hogy ők is beállhatnak majd a sorba.

Hamarosan már videót is rögzít a Steam

XPaw, a Steam ügyeletes adatbányásza május 29-én érdekes nyomokra bukkant a kliens fájljaiban. Igencsak úgy tűnik, hogy a Valve hamarosan videórögzítéssel bővítheti a kliens tudását. A háttérben rögzít, hasonlóan a Shadowplay-hez, de a támogatott játékok esetében extra információkkal is elláthatja a videót. Külön jelölést kaphatnak az ölések, a halálok vagy más kiemelt pillanatok. Természetesen az elkészült videókat a Community felületén is meg lehet majd osztani, hasonlóan a képekhez. A hivatalos bemutató még várat magára, ennek köszönhetősen sajnos azt sem tudni, hogy mikor debütálhat majd éles ágon a megoldás. Egy azonban biztos, a Steam fejlesztői nem kényelmesedtek bele a helyzetükbe.

Ezt olvastad már?

Siess: már nem sokáig adja olcsóbban a Steam a túlélő játékokat!

×