Hamarosan véget érhet a jó világ: az ugyan hetek alatt érkező, de legalább jó olcsó cuccok vásárlása, ha az EU lesúlyt a Temu importőreire.

Gábor János

2024.05.29. – Az Európai Unió minden jel szerint véget akar vetni a kínai weboldalak által kínált, rendkívül olcsó termékek bevásárlásának. A Spiegel szerint egyre több döntéshozó akarja, hogy a távol-keleti országokból származó termékekre jelenleg vonatkozó vámmentességet eltöröljék, aminek az lenne az egyenes következménye – amellett, hogy az öreg kontinens sokkal jobban bevédené a piacát a helyi termékek támogatására -, hogy jelentősen megdrágulnak a Temu vagy az AliExpress felületeiről rendelhető áruk.

Jelenleg az EU-ban 150 euróig (közel 60 000 forintig) vámmentesek az unión kívüli országokból rendelt termékek.

Az új szabályok alapján ez a határ megszűnne, így a kisebb értékben és magáncélra vásárlóknak is vámot kellene fizetni, függetlenül a vásárlás értékétől.

Miért tesz ilyet az EU?

Az unió álláspontja az, hogy a Temu, az AliExpress vagy épp’ a Shein megtévesztő marketingtechnikákkal és pszichológiai trükkökkel csábítja vásárlásra az uniós polgárokat. A vámmentesség eltörlésének végső célja ennek a versenyellenes piaci viselkedésének a megfékezése, meg persze az, hogy a filléres áron értékesített – sok esetben nyilván silány minőségű – kínai termékek behozatala komoly biztonsági kockázatokat rejt, ráadásul

nem feltétlenül felelnek meg a fenntarthatósági elvárásoknak.

A tervek szerint az új szabályozás 2028 körül léphet hatályba. Ezután válik nehezebbé és költségesebbé a Temu és az AliExpress felületeiről történő vásárlás az EU-s tagállamok polgárai számára. Az új szabályozás várható következménye a drágulás mellett az, hogy nehezebbé válik a kínai termékek beszerzése az EU-ban, csökken a vásárlók érdeklődése a távol-keleti online piacok iránt és erősödik az EU-n belüli kereskedők pozíciója. Ne legyenek viszont illúzióid: ez a szabályozás várhatóan komoly vitákat fog generálni – főleg olyan tagállamok részéről, mint Magyarország, ami épp’ százmilliárdokat költ (kínai hitelből) a kínai termékek unióba utaztatása érdekében épülő Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésére. És biztosan lesz még hozzá néhány keresetlen szava az olcsóságot jelenleg élvező fogyasztóknak, meg persze az egészben totálisan ellenérdekelt kínai államnak és vállalatainak.

Ezt is olvasd el:

Egyenként is vagyonokat érnek – ez a 10 legdrágább Pokémon kártya

×