Ezt érdemes tudni a máris elérhetővé vált applikációról, ami idővel minden okiratodat kiválthatja, de egy csomó más dologra is jó lehet.

Gábor János

2024.05.29. – Bár nem mindenkit önt el rajongással a gondolat, hogy a legbizalmasabb információit tartalmazó telefonjára állami szervezeteket engedjen be, tény, hogy számtalan előnye lehet a most már a Google Playen és az App Store-ban is feltűnt Digitális Állampolgár (DÁP) appnak. Ha minden jól megy és fog működni rajta, akkor elfelejtheted a hivatalos iratok tömkelegét és a sorban állást a kormányablakban. Ehelyett a mobiltelefonodon keresztül intézheted majd az ügyeidet, igazolhatod magad a hatóságok előtt, sőt, akár digitálisan alá is írhatsz vele hivatalos dokumentumokat.

Mi az a DÁP?

A DÁP egy uniós kezdeményezés keretében létrehozott digitális személyazonossági platform, amelynek célja a papíralapú okmányok kiváltása. Magyarországon az IdomSoft Zrt. fejlesztette ki a mobilappot, ami ugyan már most elérhető, de csak szeptembertől lehet aktívan használni. A regisztrációt mindenesetre már most megejtheted. Ehhez még személyesen kell felkeresned egy kormányablakot, ahol egyszer használatos kódot kapsz az aktiváláshoz. Ezt követően az alábbi funkciók lesznek elérhetőek:

  • Személyazonosság igazolása a rendőrség és más hatóságok felé QR kóddal
  • Személyes adatok, okmányok és gépjármű-iratok tárolása az appban
  • Digitális aláírás használata szerződésekhez és egyéb dokumentumokhoz
  • Erkölcsi bizonyítvány igénylése
  • Időpontfoglalás kormányablakokba

Ez persze nem minden: a jövőben azt tervezik, hogy folyamatosan bővítik a Digitális Állampolgár alkalmazás szolgáltatásait. 2025 második felétől elvileg már bankoknál és más pénzügyi szolgáltatóknál történő azonosításra és például közműszolgáltatók ügyintézéseire is használhatod majd az applikációt. A DÁP végső célja egyébként az, hogy 2026 végére teljesen kiváltsa a fizikai okmányokat és online el lehessen elvégezni vele az összes fontos közigazgatási ügyintézést vagy befizetést. Androidra itt, iOS-re pedig itt tudod letölteni.

Ezt se hagyd ki:

Egyenként is vagyonokat érnek – ez a 10 legdrágább Pokémon kártya

×