Az AMD hatalmas lépéselőnyre tehet szert, ha igaznak bizonyulnak a legutóbbi szivárgások. Hónapokkal előzhetik be az Intelt.

2024.05.28. – Már csak napokra vagyunk a Computex 2024-es eseményétől. A június 4-én elstartoló konferencián minden nagyobb gyártó képviselteti majd magát. A fő figyelmet az AMD és az Intel kaphatja majd, de akkor sem kell meglepődni, ha az Nvidia is megoszt néhány extra információt. Jól tudjuk, hogy az alaplap gyártók is betáraztak már, szinte minden nevesebb partner felvillanthatja a legújabb termékeit. Ahogy egyre közelebb érünk júniushoz, egyre több hír kezd el szivárogni az óriások háza tájáról is.

Az AMD Ryzen 7000 szériája 2022-ben jelent meg, így időszerű lehet a következő generáció debütálása. A 2024 elején megérkezett Ryzen 8000 széria ezres ugrása csak az iGPU fejlődése miatt volt indokolt, a processzormagok továbbra is a 2022-es Zen 4 architektúrára épültek. A Ryzen 9000 már más tészta lehet, hiszen a friss Zen 5 magok a korábbi pletykák alapján kellemes IPC ugrással kecsegtetnek. Azaz már azonos órajelen is 15-20%-kal gyorsabbak lesznek az új processzorok, hát még ha sikerül feljebb tornászni azokat a gigahertzeket.

Előbb érkezhetnek az új AMD processzorok, mint azt sejteni lehetett

Kódoltan érkeztek az AMD szivárgások

Kódoltan érkeztek az AMD szivárgások

A Chiphell fórumán egy meglehetősen érdekesen fogalmazott bejegyzés bukkant fel hosszú évek óta megbízható szivárogtatótól. Egy külsős felhasználó talán nem is értette volna, ám a rutinos rókák hamar rájöttek, hogy az AMD-ről és az érkező Ryzen 9000 processzorokról kaptunk néhány extra információt. Nézzük is, hogy mit érdemes tudni a Ryzen 9000 széria első fecskéiről:

  • A bemutatóra nagy eséllyel tényleg a Computexen kerül majd sor
  • Továbbra sem kísérletezik hibrid magokkal az AMD
  • Már július végén megindulhat a processzorok árusítása

Az alábbi modellekre érdemes számítani első körben:

  • Ryzen 9 9950X – 16 mag, 32 szál
  • Ryzen 9 9900X – 12 mag, 24 szál
  • Ryzen 7 9700X – 8 mag, 16 szál
  • Ryzen 7 9600X – 6 mag, 12 szál

Úgy tűnik, hogy négy magos processzorra ezúttal sem érdemes számítani. A 3D V-Cache példányok is csak valamikor az év végén vagy 2025 elején debütálhatnak majd. Ha hihetünk a fenti pletykáknak, akkor az AMD pár hónap lépéselőnyben lehet az Intel egységeihez képest, hiszen azokat csak 2024 őszére várja az iparág.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

127 (!!!) film érkezik a SkyShowtime kínálatába – köztük több korszakos mestermű

×