Sokan csak ránéznek a Windows alapértelmezett hátterére, s már kattintanak is tovább egy programba. Abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy hogyan készülnek.

2024.05.28. – A Microsoft az elmúlt napokban frissítette a támogatás megszűnésével kapcsolatos weboldalát. A Windows 8.1 és 7 mellé odakerült a Windows 10 is. Ez már egy újabb fejezetet jelent a rendszer búcsúztatásának történetében, a Microsoft egyre gyorsabban szeretné átterelni a felhasználókat az új verziókra. Ha a redmondi óriás nem változtat a tervén, akkor várhatóan 2025. október 14-én szűnhet meg a 10 hivatalos támogatása. Kidobni azért még nem kell semmit, a fizetős vállalati és otthoni ügyfeleknek további három évig még szállít biztonsági javítást a cég, ám a többiek kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek.

Rengeteg felhasználó nem azért nem váltott, mert nem akarna, hanem mert nem tud. Ide sorolhatjuk a régebbi, DirectX 11-es videokártyával rendelkező felhasználókat vagy azokat, akik még első generációs Ryzen processzorokon vagy 2.-7. generációs Inteleken ragadtak. Ezek a masinák nem csak netezésre, de még könnyedebb játékra is alkalmasak, így nagy kár lehet értük. A jelek alapján viszont biztosan kijelenthető, hogy a Microsoft nem gondolja meg magát. – írta Arpi egy korábbi cikkünkben.

Ez is fotó?!

A nagy Windows 10 búcsúztatásban azonban ejtsünk szót egy olyan érdekességről az operációs rendszer kapcsán, amit kevesen tudnak az emberek. Emlékeztek még a legendás Windows XP alapértelmezett háttérre? A gyönyörű kék égre és a zöld dombocskákra? Nem titok, hogy az egy fotó, amit Charles O’Rear készített Kaliforniában 2000-ben. A Bucolic Green Hills a Microsoftnak köszönhetően a világ legismertebb fényképe lett.

windows

Ezek után szívfájdító lehetett a fényképészeknek azt látni, hogy a Windows 10 alapértelmezett háttere már egy animáció. Vagyis, pontosabban csak ezt hiszi mindenki. Az ikonikus háttér a valósában szintén egy fénykép, amit meglehetősen trükkösen készítettek. Az alkotást Bradley Munkowitznak (GMUNK) köszönhetjük, aki egy youtube-videóban elmesélte, hogy hogyan készítette a fotót a csapatával.

 

Lényegében készítettek egy, a Windows logójára hajazó ablakot, amin lézerfényeket sugároztak át. Ahhoz, hogy a „lézernyalábok” jól láthatók legyenek, füstgépeket használtak a teremben. Egy jól elkapott pillanat és máris elkészült a Windows 10 jól ismert háttere. Nem gondoltad volna, mi?

Ez is érdekelhet!

Robotbunyó, stripperek, romantika – Ütős a Netflix júniusi film/sorozatfelhozatala

×