Magyarország egyik legértékesebb influenszerének egyik pillanatról a másikra, eltűnt minden posztja az Instagramról. Whisper Ton még nem szólalt meg a témában.

2024.05.27. – Hatalmas káoszt robbantott ki a közösségi médiában Whisper Ton. Egészen pontosan az eltűnése. A Forbes Top 20-as „legértékesebb magyar influenszerek” listájának második helyén tanyázó Strenner Antal, gyakorlatilag egy pillanat alatt eltűnt az Instagramról. Ez önmagában még nem lenne nagy meglepetés, sokan tesznek ilyesmit nap, mint nap, az ő esetében viszont szinte biztos, hogy többről van szó, valami megbújik a háttérben. A sokak által megosztónak tartott tartalomgyártó ugyanis lényegében abból él, hogy posztol, így egy olyan felületet, amit 246 ezren követnek (ez Magyarországon nagyon komoly mennyiségnek számít) hirtelen lenullázni, több, mint furcsa. Természetesen a magyar sajtó azonnal rá is repült a témára, nem volt olyan híroldal, vagy magazin, ami ne foglalkozott volna Whisper Ton eltűnésével.

Hol lehet Whisper Ton?

Természetesen mindegyik írás máshonnan közelítette meg a témát, de abban mindegyik egyetértett: még nem tudni, hogy mi az oka a hirtelen eltűnésnek. Egy héttel ezelőtt TikTokra még Japánban készített vlogokat posztolt az influenszer, többek között megmutatta a követőinek, hogy milyen érdekességeket lehet találni a japán 7Eleven üzletekben. Viszont ez a bejegyzés is már egy hetes. Itt lett volna lehetőség Instán felvenni vele a kapcsolatot, vagy lecsekkolni, hogy éppen merre jár, mi vele a helyzet (erre kiváló funckió a Story, amit boldog boldogtalan használ már), viszont egy kiürített profil esetén ez teljesíthetetlen.

whisper

A versenyhivatal kiszemeltjei – Whisper Ton a kép jobb szélén

A legtöbben arra tippelnek, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és annak vizsgálata lehet a háttérben. A legismertebb youtuberek és influenszerek közül többen is célkeresztbe kerültek, köztük Fördős Zé és Dancsó Péter is. A GVH eljárásával nem csak az érintett influenszerek, hanem a velük együttműködő ügynökségek és márkák is megüthetik a bokájukat, amiért a gyaníthatóan szponzorált tartalmakban nem jelent meg egyértelmű jelzés, hogy támogatott kontentről van szó. A gyorselemzés tapasztalatai, a további adatok alapján, illetve az észlelt, valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatok miatt a GVH hat hazai influencer ellen indított versenyfelügyeleti eljárásokat.

Könnyen lehet, hogy ezen vizsgálatok első komoly hatását láthatjuk. Ám addig, amíg maga Whisper Ton nem árulja el, mi is történt valójában, ezek csak találgatások maradnak. (Vagy egy hatalmas médiahack…)

Ezt olvastad már?

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

×