Akkora sületlenségeket dob ki keresési eredménynek a vállalat AI-ja, hogy arra nincsenek szavak. A Google szerint elszigetelt esetekről van szó.

Gábor János

2024.05.27. – Biztos, hogy egyelőre nem tudja széles körben is elérhetővé tenni legújabb mestereséges intelligenciáját a Google, mivel a keresési eredmények intelligens összefoglalására épített AI Overview minden, csak nem intelligens. Sőt. Szerinte rendben van, mi több: kifejezetten

javasolt például ragasztóval rögzíteni a feltétet a pizzán.

Kellemetlen botrány van kialakulóban a Google legújabb AI-keresője miatt, ami egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető. Az AI Overview-t kipróbáló felhasználók bosszankodhatnak és jól is szórakozhatnak, miközben tesztelik a – bevallottan kísérleti jellegű – mesterséges intelligenciát. A lényeg valami hasonló lenne, mint a Geminiben: a keresési eredményekről minden esetben készülne egy összefoglaló, hogy ne kelljen találatok végtelen listáját átgörgetni a válasz kitúrásáért. És ezekben az összefoglalókban néha beüt a katasztrófa.

Ekkora marhaságokat dob ki a Google új AI-ja

A ragasztóval kevert pizzaszóz javaslata a Sky News figyelmét is felkeltette, mondván, ez már nem feltétlenül szórakoztató, hanem veszélyes válasz – főleg úgy, hogy az AI még mennyiségi javaslatot is tesz: egy pizzához egynyolcad csésze ragasztó kell, ha a feltétet a helyén szeretnéd tartani. Ezt a sületlenséget a hírcsatorna szerint egy régi, persze viccnek szánt Reddit-posztból vehette az Overview.

A HVG kiemeli: van még bőven baromság, amit a Google új zászlóshajónak szánt AI-ja művelt. A mesterséges intelligencia például azt is állította, hogy a 42 amerikai elnök közül csak 17 volt fehérbőrű (holott csupán egy akadt, aki nem az) vagy hogy James Madison volt amerikai elnök 21-szer diplomázott a Wisconsini Egyetemen, hogy egy kutya játszott az NBA-ben, az NFL-ben és az NHL-ben is, vagy éppen azt, hogy Batman egy rendőr. De a személyes kedvencem egy szintén életveszélyes konyhai tipp az AI Overview-tól, ami

megállapítja, hogy a csirke biztonságos sütési hőmérséklete 38 Celsius fok.

A Google a BBC-nek cáfolta, hogy ezek a baklövések rendszer szintűek, vagy egyáltalán gyakoriak lennének. Szerintük a kísérleti AI inkább jól működik, mint nem, és a groteszk példák nem többek elszigetelt eseteknél. Nem győzik azonban hangsúlyozni, és ezzel jogilag alaposan körbe is bástyázzák a szolgáltatást, hogy az AI Overview kísérleti fázisban van.

Ezt se hagyd ki:

Tudtad-e, hogy a Wi-Fit valójában egy színésznő találta fel?

×